Linkovi

Pripadnici EUFOR-a pretresli porodičnu kuću Vojislava Topalovića


Pripadnici EUFOR-a, na zahtjev Haškog tribunala, su u ponedjeljak ujutro u Rudom izvršili pretres porodične kuće Vojislava Topalovića, bivšeg ministra vjera u vladi Republike Srpske, koji je osumnjičen da pripada mreži lica koja pružaju podršku bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

U saopštenju EUFOR-a, izdatom nakon akcije, navodi se da su tokom pretresa zalijenjeni određeni materijali radi dalje analize i istrage čiji je cilj "otkrivanje dodatnih informacija o prebivalištu bivšeg lideraRepublike Srpske Radovana Karadžića".


Pretres je izvršila EUFOR-ova Integrisana policijska jedinica, sa sjedištem u Sarajevu, zajedno sa pripadnicima Državne agnecije za istrage i zaštitu BiH.

EUFOR podsjeća da se ovakve operacije izvode u skladu sa odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, radi podrške Haškom tribunalu.

"Cilj prestresa nije samo dolaženje do informacija radi pomoći haškim istražiteljima, nego i da bi se održao pritisak na osobe optužene za ratne zločine i njihove mreže", navodi se u saopštenju.

Danka Tešić, portparol Centra javne bezbjednosti istočno Sarajevo, kome pripada policijska stanica Rudo, izjavila je da pripadnici lokalne policije nisu učestvovali u ovoj akciji.Prema njenim riječima nakon okončane akcije pripadnici SIPE su loklanoj policiji predali više komada oružja koje su pronašli u porodičnoj kući Topalovićevih.

Osim oružja, precizirala je Tešić, izuzeti su i kompjuter te mobilni telefoni svih ukuća.
EUFOR je i ovom prilikom uputio apel da svako ko posjeduje informacije o prebivalištu Karadžića i ostalih haških optuženika obavijesti o tome lokalne vlasti što je prije moguće .


XS
SM
MD
LG