Linkovi

Oporavlja se Delta, jedan od najvećih avioprevoznika u Americi


Treći po veličini avioprevoznik u Americi je pre nekoliko dana obelodanio svoj novi lik, budući da je preživeo dugotrajne nedaće avioindustrije i nasrtaje konkurencije. Izvršni direktor Delte, Džerald Grinstajn, kaže da kompanija – posle godine, sedam meseci i 17 dana reogranizacije – ponovo leti visoko.

«Ispunjen je i poslednji uslov, naše privremeno finansiranje je regulisano, finansijski okvir je sklopljen i Delta je zvanično izašla iz bankrotstva», kaže Grinstajn.

Da bi i dalje bila solventna, Delta je smanjila broj letova i ugasila gotovo šest hiljada radnih mesta, čime su operativni troškovi smanjeni za više od tri milijarde dolara. Takođe se uspešno suprotstavila nelojalnom pokušaju preuzimanja od strane kompanije US Airways, koja je deoničarima Delte ponudila 10 milijardi dolara.

Finansijski stručnjak Den Kolber kaže da rezultati u prvom tromesečju pokazuju da se finansijski gubici Delte smanjuju, a prihod raste.

«Ponovo uspostavljaju cenovnik na nivou na kojem su i bili kao prevoznik sa tradicijom i to je glavna korist njihovog izlaska iz bankrotstva. To je sada bolja i lepša Delta», kaže Kolber.

Uprkos tome što nisu dostignute početne tržišne projekcije, deonice reorganizovane kompanije su juče, prvog dana prodaje na njujorškoj berzi, skočile za oko 2 odsto. Mušterija Delte, Ejpril Tejlor, kaže da je dobro što kompanija ponovo radi.

«Naročito kada se imaju u vidu njihovi bonus poeni i druge povlastice. To mi je bila velika briga, ali je sad sve u redu i vrlo sam zadovoljna», kaže ona.

Situacija izgleda da se poboljšava i za druge američke avioprevoznike. Prodaja karata je ove godine skočila za oko 9 odsto. Kompanija Southwest Air je prijavila profit od gotovo 50 odsto, dok Continental Airlines kaže da je ove godine zaradila 22 miliona dolara, u odnosu na prošlogodišnji neto gubitak od 66 miliona.

Putnik Tom Karpenter kaže da se nada da su to dobre vesti i za putnike.

«Sve letačko osoblje i ostali u industriji koji su tu iz Delte, verovatno će se osećati mnogo bolje ako znaju da je kompanija sigurna i da im je posao obezbeđen. Mogu da zamislim da će moral biti mnogo veći. A to će da se prenese i na putnike, zar ne?», kaže Karpenter.

Ipak, dobra vest ne mora dugo da traje. Analitičari očekuju da će prodaja karata da se smanji - zbog usporavanja američke ekonomije.

XS
SM
MD
LG