Linkovi

Brisel uzdržan povodom crnogorskog potpisa na Član 98


Na vijest o potpisivanju sporazuma o imunitetu američkih državljana pred Medjunarodnim krivičnim sudom, izmedju Crne Gore i Amerike, u Briselu reaguju uzdržano, najavljujući ozbiljnije analize i moguće reakcije...

Prva zvanična reakcija Evropske komisije na potpis crnogorske strane na obavezu neizručivanja Amerikanaca Medjunarodnom krivičnom sudu je da trenutno nema komentara. To, imajući na umu ritam funkcionisanja briselskog administrativnog aparata, znači da Komisija želi da na miru prouči sve činjenice prije nego što reaguje na potez crnogorskog vrha. Takav stav je danas nezvanično potvrdjen sa više adresa, uz podsjećanje da ne treba očekivati reakciju koja će odstupati od evropskih principa - nekažnjivost za počinitelje zločina koji su u nadlažnosti Medjunarodnog krivičnog suda, jednostavno, ne postoji. Evropljani su svojevremeno, kada su sličan sporazum potpisale Albanija, BiH i Makedonija, a odbile da potpišu Hrvatska i Srbija, nedvosmisleno ukazali da će Brisel o potencijalnim kandidatima odlučivati i u svjetlu njihovog stava prema pritisku američke administracije da se obezbijedi nekažnjivost za svoje gradjane.

S tim u vezi, realno je očekivati već u ponedjeljak, kada će se Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta obratiti visoki predstavnik EU, Havier Solana i komesar za proširenje, Oli Ren, jasniji stav i poruke evropskog vrha zvaničnoj Podgorici.

U Podgorici snažno protivljenje

Sporazum kojim se Crna Gora obavezala da Međunarodnom krivičnom sudu ne izručuje američke državljane koji bi bili optuženi za genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti, kako prenosi Nebojša Redžić, nailazi na gotovo opšte protivljenje u Podgorici.

Profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić izričit je da Sporazum nije u skladu sa međunarodnim pravom i da ga treba odbaciti. On je upozorio vlasti u Crnoj Gori da bi prije nego što počnu sa primjenom sporazuma "crnogorski parlament trebalo da ima krajnju riječ".

"Taj sporazum nije u skladu sa međunarodnim pravom i crnogorski parlament ni u kom slučaju ne bi trebalo da ga ratifikuje", rekao je Vučinić.

On je istakao da su sporazum već odbacile zemlje poput Hrvatske i Slovenije jer sadrži odredbu po kojoj američki državljanin ne može biti izručen Međunarodnom krivičnom sudu.

I profesor Međunarodno-privatnog prava Blagota Mitrić tvrdi da Sporazum o neizručivanju američkih i crnogorskih državljana koji je dogovoren razmjenom nota dva ministarstva nije u redu sa formalno-pravnog stanovišta, kao i da o tome treba da se izjasni Ustavni sud.

Za to vrijeme, ekspert pariskog Instituta za bezbjednosne studije Evropske unije Džudi Bat, tvrdi da taj potez šalje poruku da prioritet Crne Gore nije da uskladi svoje postupke sa načelima EU.

Narodna stranka konstatuje da je to još jedan dokaz da zvanična Crna Gora vodi antievropsku politiku, Demokratska srpska stranka najavljuje da će u Parlamentu inicirati smjenu predsjednika Vujanovića jer je, tvrde, potpisivanjem SOFA sporazuma prekoračio ovlašćenja i prekršio Ustav, dok LP tvrdi da su SOFA sporazum i dogovor o neizručnju američkih državljana, katastrofalni za Crnu Goru koja pledira da postane turistička oaza u Evropi.

XS
SM
MD
LG