Linkovi

Vujanović: SAD kao strateški partner značajna pomoć u integracionim procesima


Pored sastanka sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost predsjendika Buša, Stivenom Hedlijem, koji je najavljen za sutra (petak), proteklih dana crnogorski predsjednik Filip Vujanović, prvi šef nezavisne Crne Gore koji je nakon prošlogodišnjeg referenduma posjetio SAD, sastao se sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs, potpredsednikom Ričardom Čejnijem, sekretarom za odbranu Robertom gejtsom i zakonodavcima na Kapitol Hilu. U razgovoru sa Bracom Đorđevićem, u Otvorenom studiju Glasa Amerike, Vujanović je rezimirao posjetu u kontekstu potvrde državnog opredeljenja ka evro-atlanskim integracijama.

VUJANOVIĆ: Veoma sam zadovoljan posjetom i sastancima sa američkim zvaničnicima. Ova posjeta je ispunila sva moja očekivanja. Imao sam priliku da potvrdim dobre odnose Crne Gore sa SAD u smislu da su Sjedinjene Države strateški partner Crne Gore i da iskažem očekivanja da će se takvi odnosi i nastaviti. Dobio sam jasna uvjeravanja da će tako biti i apsolutno sam siguran da ćemo u SAD, kao strateškom partneru, dobiti značajnu pomoć u svojim integracionim procesima - i u Evropsku uniju i u bezbjednosne strukture, budući da je naš krajnji cilj integracija u NATO. Takodje, dobili smo snažnu podršku našim reformama i - kroz sadržaj svih naših razgovora – jasnu preporuku, što je naš veliki interes, da se američki kapital nađe u Crnoj Gori u svim sadržajima u kojima se može plasirati. Mogu da konstatujem da sam izuzetno zadovoljan i da je ovo bila uspješna poseta, prva koju je učinio predsednik Crne Gore nakon (proglašenja) nezavisnosti.

GLAS AMERIKE: Agencija Frans Pres je potpisivanja Sporazuma o statusu snaga sa SAD dovela u kontekst sve zategnutijih odnosa Vašingtona i Moskve. Kako jedna da kažemo mala država balansira svoje spoljno-političke prioritete kada se nađe između velikih sila, kao što su Rusija i SAD?

VUJANOVIĆ: Ne bih ja dao tome tu pretenciznost. Mi smo bili jedina država u regionu koja nije potpisala SOFA sporazum. U Evropi su sve države osim Bjelorusije potpisale taj sporazum, koji je osnova za kvalitetne odnose u oblasti bezbjednosti i primjenu ostalih sporazuma koji će omogućiti našoj vojsci i cjelokupnom sistemu spoljne bezbjednosti da ojača, da ostvari standarde NATO-a i obezbijedi bolji kvalitet reformi. Moram reći da sam imao sjajne razgovore u ministarstvu odbrane, sa sekretarom Robertom Gejtsom, koji je vrlo pozitivno ocijenio reforme naše vojske i, neposredno pred dolazak u vaš studio, dobio sam preko ministra inostranih poslova informaciju iz američkog ministarstva odbrane, da smo već danas dobili, u okviru IMT programa, podršku za obrazovanje i obuku oficirskog i podoficirskog kadra naše vojske i da su za to opredijeljena finansijska sredstva. Američko ministarstvo odbrane se odlučilo i da se, u okviru programa FMF, koji finansira opremanje vojske, izdvoje iz budžeta sredstva da već ove godine Crna Gora bude korisnik jednog važnog fonda. Ono što je prekjuče sekretar za odbranu Gejts obećao, moram reći da je odmah izvršeno, iznad mojih očekivanja, nakon samo dva dana. Pokazalo se da je Crna Gora zaista doživljena kao država sa kojom se u oblasti bezbjednosti može saradjivati i nama je to neophodno - ne samo na polju bezbjednosnih integracija, nego i zbog novog imidža, zbog kreditnog rejtinga Crne Gore i šanse da kapital, ne samo iz SAD, nego i drugih zemalja, nastavi da intenzivno dolazi u Crnu Goru i da se kroz to povećava kvalitet života gradjana i ukupni ekonomski ambijent.

GLAS AMERIKE: U Crnoj Gori je objavljeno da je sa Vašingtonom dogovoreno da se američki državljani ne izručuju Međunarodnom krivičnom sudu. Danas su parlamentarne stranke taj dogovor kritikovale zato što je netransparentan i što nije prošao kroz određene institucije sistema. Kako vi odgovarate na te kritike?

VUJANOVIĆ: Iz Crne Gore su došle dvije vrste poruka, koje su po mom mišljenju posledica nedovoljne informisanosti. Prva poruka je: zašto se SOFA nije objavila ranije, nakon što je vlada usvojila sporazum, ovlastila predsjednika republike da u ime države potpiše sporazum i zašto on nije prošao kroz parlament? SOFA se nije mogla ranije objaviti, jer je stupila na snagu danom potpisivanja. Sporazum je po potpisivanju objavljen na sajtu MIP-a. Po svom sadržaju to je tipski, fomularni sporazum koji se tipski primjenjuje na sve ostale zemlje i kao takav, po svom tehničkom karakteru, ne zahtijeva da bude ratifikovan u parlamentu. Druga primjedba odnosi se na Član 98. Rimskog sporazuma, koji je razmenjen notama izmedju dva ministarstva inostranih poslova. Mislim da je tu dato dobro objašnjenje generalnog sekretara MIP-a, gospodina Radulovića, koji je rekao da je to prosto razmjena nota, da smo mi prihvatili ono što je više od stotinu zemalja prihvatilo – jedan tretman koji podrazumeva da će se poštovati pravosudje SAD, u odnosu na one koji učine ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, da će se oni povjeriti pravosudju SAD, a ne Medjunarodnom tribunalu. U jednom simboličkom smislu, pokazali smo da imamo poštovanje i očekivanje od američke vojske i njenih partnera i od američkog pravosudja, koje je u globalnom smislu poznato kao pravosudje koje je za ugled. Dakle, nema razloga za nezadovoljstvo ili čudjenje i zato mislim da je su primjedbe prosto posledica neobaviještenosti.

XS
SM
MD
LG