Linkovi

General Koldvel potvrdio da su američke snage ubile jednog od vođa Al Kaide u Iraku


Američka komanda u Iraku objavila je da su njene snage ubile jednog od čelnika Al Kaide u Iraku koji je bio umiješan u kidnapovanja Amerikanaca.

Portparol američke vojske, general Vilijem Koldvel rekao je u četvrtak da je pobunjenički lider, koji je obavljao funkciju ministra informisanja, Muharib Abdul Latif al-Džuburi, ubijen u utorak sjeverno od prijestonice.

Koldvel kaže da je Džuburijevo tijelo identifikovano kroz analizu DNK, te da je već predato članovima njegove porodice. Međutim, iračke vlasti su potom te posmrtne ostatke zadržale na jednom kontrolnom punktu.

General je rekao da američke snage i dalje nemaju podataka koji bi podržali tvrdnje iračkih zvaničnika o likvidaciji vođe Al Kaide, Abua Ajubu al-Masrija i lidera Islamske države Irak, Abua Omara al-Bagdadija.

Koldvel je na brifingu kazao kako Sirija, po svemu sudeći, čini više napora kako bi se spriječio ulazak stranih boraca u Irak. Rekao je da se broj naoružanih ekstremista koji ulaze iz Sirije znatno smanjio.

Nastavak pregovora o zakonu o finasiranju operacija

Lideri Senata i šef osoblja Bele kuće sastali su se danas u nastojanju da postignu kompromis u pogledu zakonskog predloga o finansiranju vojnih operacija u Iraku i Avganistanu.

Šef osoblja Bele kuće, Džošua Bolten, razgovarao je na Kapitol hilu sa liderima demokratske većine i republikanske manjine - Herijem Ridom i Mičom Mekonelom. Posle razgovora, Bolten nije dao izjavu za medije.

Predsednik Buš je zatražio od Boltena i drugih zvaničnika Bele kuće da saradjuju sa Kongresom oko sastavljanja novog zakonskog predloga pošto je stavio veto na prvobitni dokument koji je sadržao i rokove za povlačenje američkih trupa iz Iraka. Predstavnički dom juče nije uspeo da obori predsednikov veto.

XS
SM
MD
LG