Linkovi

Fridom Haus: Širom sveta mediji sve manje slobodni


Vojni udari, represivne vlade i ubistva novinara neki su od razloga opšteg narušavanja slobode medija u svetu tokom 2006. Kako izveštava novinar "Glasa Amerike", Meredit Bjuel, to su neki od ključnih zaključaka izveštaja Freedom House-a, pro-demokratske organizacije sa sedištem u Vašingtonu.

U godišnjem izveštaju Freedom House-a o slobodi medija u svetu upozorava se na problematične trendove posebno u Aziji, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i Latinskoj Americi. U izveštaju se navodi da su zemlje koje su iskusile najveće probleme u regionu Azije i Pacifika - Tajland, Šri Lanka, Pakistan, Filipini, i Fidži – zbog političkih nemira ili uvodjenja vanrednog stanja. U Latinskoj Americi izveštaj Freedom House-a izdvaja Venecuelu, Argentinu i Brazil kao zemlje u kojima je sloboda medija umanjena zbog akcija vlada ili pogoršanja bezbednosne situacije. Evo šta o tome kaže izvršni direktor Freedom House-a, Dženifer Vindzor.

"Razlozi su brojni, a medju njima je i ono što nazivamo nastojanjem da se potisne demokratija, to jest rastući trend da se neutrališu ili eliminišu potencijalni izvori političke opozicije, što se manifestovalo u nekoliko ključnih zemalja u kojima su mediji bili glavne mete".

Izveštaj Freedom House-a predstavljen je na konferenciji, koju je pored ove organizacije sponzorisao Odbor guvernera za radio i TV programe, američka vladina agencija koja nadgleda sve civilne međunarodne radio i TV programe američke vlade, uključujući i programe "Glasa Amerike". Državni podsekretar Karen Hjuz iznela je podatak da je prošle godine u svetu ubijeno preko 110 novinara i zaposlenih u medijima.

"Novinari otkrivaju korupciju i kriminal. Oni iznose kršenja ljudskih prava širom sveta i stoga možda živimo u vreme velikih opasnosti za novinare širom sveta. Novinari se više nego ikada ranije suočavaju sa pretnjama, hapšenjima i ubistvima", istakla je Karen Hjuz.

Freedom House je ocenio da posebno zabrinjava narušavanje slobode medija u Rusiji i Venecueli zbog uticaja tih zemalja u njihovim regionima.

Bivši šef biroa dnevnika "Vašington Post" u Moskvi, Piter Bejker osvrnuo se na prošlogodišnje ubistvo novinarke Ane Politkovskaje kao dokaz opasnog radnog okruženja za novinare uz Rusiji.

"Radi se o atmosferi u kojoj je novinarima sve teže da obavljaju svoj posao, da pronalaze način da prenose gledišta opozicije ili čak da žive svoj život, kao što pokazuje ubistvo Ane Politkovskaje", naglasio je Bejker.

U izveštaju se takodje upozorava na sve veće restrikcije korišćenja interneta i navode se primeri Kine, Vijetnama i Irana čije vlade nastoje da osude i zatvore veliki broj novinara, koji objavljuju na internetu, nazivajući ih "sajber- disidentima". Pet zemalja dobilo je najgoru ocenu u izveštaju Freedom House-a. To su Burma, Kuba, Libija, Severna Koreja i Turkmenistan.

XS
SM
MD
LG