Linkovi

Kondoliza Rajs i Filip Vujanović potpisali Sporazum o statusu snaga (SOFA)


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i crnogorski predsjednik Filip Vujanović potpisali su danas u Vašingtonu sporazum o statusu snaga.

"Sjedinjene Države Crnu Goru pozdravljaju kao prijateljsku zemlju i partnera u širenju stabilnosti na Balkanu, kazala je Kondoliza Rajs.

Potpisivanje sporazuma o statusu snaga kojim se otvara mogućnost za djelovanje američkog vojnog osoblja u Crnoj Gori, na bazi dogovorenih aktivnosti – Kondoliza Rajs vidi kao produbljivanje odnosa kroz jačanje bilateralnih veza vojnih struktura dvije zemlje.

Taj sporazum će, kazala je Kondoliza Rajs, omogućiti proširenje saradnje vojnih snaga dvije zemlje.

Za crnogorskog predsjednika, danas potpisani sporazum ima i ekonomsku dimenziju.

»Želja nam je da naše prijateljstvo dobije kvalitetniju realizaciju u oblasti ekonomije, da što više američkih kompanija i biznismena bude u Crnoj Gori i učestvuje u privatizaciji, investicijama i ukupnom ekonomskom partenerstvu«, naveo je on.

Vujanović je kazao da je susret sa Rajsovom potvrdio prijateljstvo i dobru saradnju dvije države i da predstavlja krupan korak ka daljem unapređenju odnosa.

”Želim da se zahvalim na pomoći koju su američka administracija i narod pružili Crnoj Gori u izgradnji demokratskih institucija, afirmaciji demokratije i ekonomskim reformama u Crnoj Gori”, rekao je Vujanović.

Američki državni sekretar obećala je da će Sjedinjene drževe nastaviti da pomažu proces evroatlanske integracije Crne Gore:

“Gospodine predsjedniče, dijelimo vaše aspiracije za evro-atlanskom budućnošću Crne Gore. Sjedinjene Države će zajedno sa Crnom Gorom, raditi na ostvarenju tog cilja, kazala je Kondolitza Rajs.

Crnogorski predsjednik se ranije danas sastao i sa sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom. O tom susretu, crnogorski predsjednik ekskluzivno za Glas Amerike kaže:

"Nosim zaista izuzetne impresije iz razgovora se sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom i njegovim stafom. Bila je to prilika da zahvalim na dobrodošlici na najvišem protokolarnom nivou, a zatim da - kroz jedan srdačan i otvoren razgovor – zahvalim na svemu onome čime su SAD, preko svog ministarstva odbrane, pomogle Crnoj Gori u oblasti spoljne bezbejdnosti. Dakle, pomogle da bude u Partnerstvu za mir sa vizijom koju smo iskazali u prezentacionim dokumentima, koje je ministar odbrane predao Briselu. Takođe sam zahvalio za pomoć u uspostavljanju kontakta sa nacionalnom gardom države Mejn», rekao je Vujanović.

Vujanović i Gejts su razgovarali i o realizovanim reformama u oblasti spoljnje bezbjednosti.

«Konstatovali smo da je je reforma vojske u Crnoj Gori učinjena u okviru standarada NATO, da smo u tome imali izuzetnu podršku eksperata NATO i SAD i da je kroz ono što smo organizaciono učinili, kroz obezbjeđenje civilne kontrole nad vojskom i kroz osiguranje dobrog puta ka NATO-u, Crna Gora pokazala da može da bude primjer u jugoistočnoj Evropi», rekao je Vujanović za Glas Amerike.

Poslijepodne, sa predsjednikom Vujanovićem u Bijeloj kući razgovarao je i potpredsjednik Sjedinjenih Država, Ričard Čejni.

Iz crnogorske delegacije saopšteno je da je Čejni u vrlo srdačnom i prijateljskom razgovoru iskazao interesovanje za procese u Crnoj Gori i regionu i najavio da će Sjedinjene Države nastaviti da pomažu reforme i integraciju Crne Gore u transatlantske strukture.

Crnogorska državna delegacija sjutra (srijeda) će posjetiti državu Mejn, čija će Nacionalna garda pomagati reformu i osavremenjavanje crnogorskih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG