Linkovi

Predsednik Crne Gore boraviće od 1. do 4. maja u zvaničnoj poseti SAD


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je danas da predstojeću posjetu Sjedinjenim Američkim Državama doživljava kao snažnu potvrdu dobrih odnosa dvije države i ohrabrenje njihovog unaprjeđenja u partnerstvu koje je za Crnu Goru strateški značajno.

“SAD su nam pružile izuzetnu podršku i pomoć u reformama i jačanju demokratskih institucija i uvjeren sam da će se takav odnos nastaviti. Siguran sam da će naši prirodni i ekonomski resursi biti sve interesantniji za američki kapital”, kazao je Vujaović.

Predsjednik Crne Gore boraviće od 1. do 4. maja u zvaničnoj posjeti SAD.

“Imaću susrete sa visokim zvaničnicima SAD i potpisaću SOFA sporazum, koji je nužan za kvalitetnu saradnju u oblasti spoljne bezbjednosti”, rekao je Vujanović.

On je naveo da će posjetiti i američku državu Mejn, sa čijom Nacionalnom gardom će Vojska Crne Gore uspostaviti partnerstvo koje će biti u funkciji nastavka reforme crnogorskih oružanih snaga.

Vujanović očekuje da će se novi ustav usvojiti u Skupštini Crne Gore, odnosno postići kompromis oko spornih pitanja, čime bi se izbjegao referendum o najvišem pravnom aktu.

„Referendum o ustavu doživljavam kao nepotrebno trošenje ukupne energije, novca, ali i kao usporavanje naših reformskih i integracionih procesa. Vjerujem u demokratsko strpljenje u parlamentu koje će se pretpostaviti referendumu“, kazao je on. Vujanović smatra da bi ulazak u NATO donio niz pogodnosti Crnoj Gori.

„Pripadnost NATO-u ima svoje političke, ekonomske i bezbjednosne benefite koje ćemo morati dokazivati u kampanji, objašnjavajući to našim građanima. Uvjeren sam da je naša najbolja budućnost u NATO-u, ali o tome treba da odluče ili parlament ili građani na referendumu”, kazao je on.

Crnogorski predsjednik je ocijenio i da ulazak u NATO ne bi pokvario odnose Podgorice i Moskve.

“To, izvjesno, neće poremetiti odnose sa bilo kojom državom i uvjeren sam da Rusija razumije razloge za tu integraciju, a njeni zvaničnici su u više navrata saopštili da je to stvar odluke Crne Gore”, rekao je Vujanović.


XS
SM
MD
LG