Linkovi

U Zagrebu preminuo bivši hrvatski premijer Ivica Račan


U Zagrebu preminuo Ivica Račan, poznati političar, bivši hrvatski premijer i nekadašnji član najvišeg rukovodstva Saveza komunista Hrvatske i Jugoslavije. Račan je zbog bolesti 11. aprila podneo ostavku na mesto predsednika najjače opozicione stranke u Hrvatskoj Socijaldemokratske partije, na čijem čelu se nalazio od njenog osnivanja 1991. godine. Kao višegodišnji lider ne samo SDP-a nego i svih stranaka levice u zemlji, Račan je 31. januara ove godine javno objavio da se do daljeg povlači iz političkog života zbog nespecifičnog tumora koji mu je tog dana dijagnostikovan u desnom ramenu. Nakon daljnjih pretraga u Minhenu ustanovljen mu je karcinom levog bubrega. Nakon dve operacija u Minhenu, Račan se vratio u Zagreb kada je ustanovljeno da je tumor metastazirao i na mozak. Račanovo zdravsteno stanje se krajem marta pogoršalo pa je smešten u zagrebačku bolnicu Rebro.

Ivica Račan je rođen 24. februara 1944. godine u tadašnjem nacističkom kampu u Ebersbahu kod Lajpciga u Nemačkoj, a nakon Drugog svetskog rata s majkom se vraća u Jugoslaviju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1970. godine. Od 1965. godine, devet godina je radio u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu kao naučni istraživač. U vreme bivše SFRJ bio je član nekada jedinstvene partije Saveza komunista Jugoslavije. Od 1972. do 1978. bio je na visokim partijskim funkcijama: član Izvršnog Komiteta CK SK Hrvatske, a naredne četiri godine i član Predsedništva CK SK Hrvatske.

Od 1982. do 1986. bio je direktor političke škole "Josip Broz Tito" u Kumrovcu i urednik časopisa za društveno-politička istraživanja "Kumrovecki zapisi". Zatim je tri godine bio član Predsedništva CK SKJ, gde se zajedno sa slovenačkim članovima zalagao za politički pluralizam. Od 13. decembra l989. bio je predsednik Predsedništva CK SKH i na tom mestu je bio u vreme raspada Jugoslavije. Bio je na čelu hrvatske delegacije na 14. kongresu SKJ 23. januara 1990. u Beogradu kada se otvoreno sukobio sa tadašnjim predsednikom CK Srbije Slobodanom Miloševićem i zajedno sa slovenačkim delegatima napustio kongres.

Račan je organizovao prve demokratske višestranačke izbore u Hrvatskoj 1990. i nadzirao mirni prenos vlasti na tada pobedničku Hrvatsku demokratsku zajednicu. Tada je izabran za poslanika u Zastupničkom domu Sabora. Za poslanika u Saboru ponovo je izabran 1992. godine. Kao vođa demokratske struje, preimenovao je i reformisao SKH u Stranku demokratskih promena, a 1991. u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, koja je vremenom postala snažna opoziciona partija vladajućem HDZ-u. Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u januaru 2000. koalicija SDP i sa još pet stranaka leve orijenatacije porazila je do tada vladajuću HDZ.

Račan je izabran za premijera 27. januara 2000. i na tom položaju je bio do vanrednih parlamentarnih izbora 23. novembra 2003. na kojima je SDP izgubio vlast. I posle tog poraza Račan je ostao na čelu SDP, kao najjače opozicione partije u Hrvatskoj, sve do 31. januara 2007. kada jenobjavio da iz zdravstvenih razloga do daljeg povlači iz javnog i političkog života, a vođenje SDP-a je preuzela njegova zamenica Željka Antunović.

Analitičari se slažu da će SDP, čija popularnost u svim anketama stalno raste i u stopu prati vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu, smrću svog lidera pretrpeti jak udarac samo šest meseci pre novih parlamentarnih izbora, zakazanim za jesen ove godine.

Povodom smrti predsednika Socijaldemokratske partije Ivice Račana, hrvatski predsednik Stjepan Mesić uputio je telegram saučešća članovima te stranke.

"Sa žaljenjem sam primio vest o smrti Ivice Račana. Učestvujući u vašem bolu zbog gubitka dugogodišnjeg predsednika SDP-a i stranačkog druga, želim da naglasim da je Ivica, svojom ličnošću i političkim delovanjem, snažno obeležio zbivanja u Hrvatskoj",
navodi se u Mesićevoj poruci članovima SDP-a.

Hrvatska Vlada uputila je danas saučešće Račanovoj porodici, saradnicima i prijateljima.

"Ivica Račan bio je predsednik Vlade Republike Hrvatske u zahtevnom razdoblju od 2000. do kraja 2003. godine. Uticao je na promene, jačanje međunarodnog položaja i okretanja Hrvatske Evropi", navodi se u poruci Vlade.

Lideri najuticajnijih hrvatskih parlamentarnih stranaka ocenili su danas da smrt predsednika najjače opozicione stranke Ivice Račana predstavlja nenadoknadiv gubitak za hrvatsku političku scenu. Gotovo svi u svojim izjavama naglašavaju Račanovu neizmernu ulogu u stvaranju nezavisne Hrvatske i demokratizaciji društva.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je danas povodom smrti bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana telegram saučešća hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću, građanima Hrvatske i porodici.

"Molim Vas da primite izraze najdubljeg saučesća povodom smrti bivšeg premijera Hrvatske Ivice Račana", poručio je, između ostalog, predsednik Tadić, a prenosi njegov kabinet.

XS
SM
MD
LG