Linkovi

Izraelski vojnici ubili tri pripadnika Hamasa i jednog palestinskog mladića


Izraelski vojnici ubili su danas, u dva napada, četvoro Palestinaca, od kojih su troje aktivisti radikalnog pokreta Hamas, nedaleko od granice Gaze sa Izraelom, saopštili su palestinski izvori.

Izraelska armija je saopštila da su trupe otvorile vatru na grupu naoružanih Palestinaca koji su danas postavljali eksploziv u blizini pogranične ograde izmedju Gaze i Izraela. Islamska ekstremistička grupa Hamas, vladajuća stranka u palestinskoj koalicionoj vladi, potvrdila je da su njeni borci ubijeni dok su bili u ”misiji za džihad“. Hamas je osudio Izrael zbog ovog incidenta koji dalje slabi krhki petomesečni prekid vatre. Početkom ove nedelje, na Dan izraelske nezavisnosti, Hamas je otvorio artiljerijsku i raketnu vatru preko granice po prvi put od kako je počelo primirje. Ista grupa je navela da se povlači iz primirja pošto su Izraelci ubili devet Palestinaca, pretežno ekstremista u nekoliko napada na Zapadnoj obali. Napad Hamasa je naveo Izrael da promeni svoju politiku i odobri ograničene ciljane napade na Palestince koji vrše artiljerijske ili raketne napade li pak postavljaju bombe u Gazi. Izraelska predstavnica Miri Ajsen kaže:

”Izrael neće sedeti skrštenih ruku dok Hamasom predvodjena teroristička vlada palestinskih vlasti pokušava da usaglasi terorizam sa privilegijama koje ima u svojstvu člana palestinske vlade nacionalnog jedinstva.“

Hamas se priključio vladi nacionalnog jedinstva umerenog predsednika Mahmuda Abasa u martu u pokušaju da se okončaju medjunaordne sankcije koje su osiromašile palestinske vlasti. Gospodin Abas je kritikovao ovaj napad palestinskih militanata rekavši da se njime Izraelu pruža izgovor za invaziju na Gazu. Saeb Erekat je zakonodavac iz redova Fataha, stranke na čijem je čelu gospodin Abas.

”Održavanje primirja je vitalni palestinski interes i nadam se da će se svi toga pridržavati.“

Medjutim, Hamasovo vojno krilo optužuje Izrael da krši prekid vatre i obećava odmazdu.

XS
SM
MD
LG