Linkovi

Oslobođena Francuskinja - u napadu NATO snaga ubijeno 13 talibana


Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je humanitarna radnica koja je oteta početkom meseca u Avganistanu, oslobodjena.

"Francuske vlasti potvrdjuju da je jedna od otetih humanitarnih radnika, oslobodjena u Avganistanu", navodi se u saopštenju.

Talibani su ranije saopštili da su oslobodili francusku humanitarnu radnicu, koja je oteta početkom meseca. Portparol talibana, koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je da je Selin oslobodjena posle tri nedelje zarobljeništva. Njenog kolegu Erika i trojicu Avganistanaca koji su oteti istog dana, talibani i dalje drže kao taoce. Francuski humanitarni radnici radili su u Avganistanu za agenciju za pomoć deci na avganistanskom jugu. Oteti su u provinciji Nimroz. Talibani su tražili da Francuska, u zamenu za otete Francuze, počne da povlači svoje vojnike iz Avganistana. Pre dve nedelje otmičari su objavili snimak dvoje Francuza koji mole za svoje živote i poručuju da će im talibani odrubiti glave i poslati ih u Francusku.

Avganistanski funkcioneri su saopštili da su 23 ekstremista Talibana i dva pripadnike policije poginuli u sukobima u južnom delu zemlje. Guverner pokrajine Host, Arsala Džamal, izjavio je da je u vazdušnim napadima NATO-a poginulo 13 boraca Talibana, koji su se povlačili posle okršaja sa avganistanskom policijom nakon što je policija zatražila podršku iz vazduha. U sukobu koji je usledio posle napada Talibana na vladine zgrade takodje je ranjeno pet pripadnika policije. Američki vojni funkcioneri saopštili su da je deset ekstremista Talibana poginulo u borbama do kojih je došlo nakon što su pobunjenici postavili zasedu američkom vojnom konvoju u pokrajini Helmand. Dvojica avganistanskih policajaca poginuli su sinoć u napadu Talibana u pokrajini Gazni.

XS
SM
MD
LG