Linkovi

Karl Bilt: U rešavanju pitanja Kosova mora da se ide korak po korak


Američke pretnje da će Vašington priznati nezavisnost Kosova bez rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija su "igranje vatrom" u odnosima Zapadne Evrope i Amerike i "igranje vatrom na Balkanu", izjavio je šef švedske diplomatije Karl Bilt na skupu evropskih i američkih zvaničnika i političara u Briselu. Bilt je, u raspravi na "Briselskom forumu", time upozorio da "igranje vatrom" predstavlja današnja izjava američko političara Ričarda Holbruka da će, čak i ako Rusija stavi veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vašington odmah priznati nezavisnost Kosova. Takvu izjavu je danas na "Transatlantskom Briselskom forumu" dao i pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid, koji je takodje rekao da je sadašnji status kvo na Kosovu "neodrživ" i da plan Martija Ahtisarija "nema alternative". Frid je dodao da "ako Srbi imaju neki održiv predlog, neka ga iznesu".

U raspravama o tome kako Evropa i SAD mogu što bolje zajedno uticati na rešavanje glavnih svetskih pitanja, na ovom skupu su se čule i tvrdnje da jedino uz novu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija može da se sagleda "uredno" rešavanje kosovskog pitanja, a da sve drugo može izazvati velike potrese na Balkanu, kao da ni sam Ahtisarijev plan ne sme ostati tabu tema i da ga, ako treba, treba menjati ili dopuniti.

Šef švedske diplomatije je istakao da se pitanje Kosova sad rešava u Savetu bezbednosti UN i da će biti "nužna duboko konstruktivna diplomatska aktivnost". U tome, podvukao je, nemačko predsedništvo EU može imati vodeću ulogu i "mora biti usvojena rezolucija Saveta bezbednosti UN". Bilt je podvukao da u pitanju Kosova mora da se ide korak po korak i da strategija za rešenje kosovskog problema mora uključiti UN, perspektivu ulaska u članstvo EU, Srbiju, kao i izgradnju ustanova vlasti na Kosovu.

Švedski ministar se snažno založio za "meku privlačnu moć" članstva Evropske unije kao poluge za reforme i demokratizaciju na Zapadnom Balkanu. Ali je upozorio da, ako ta "'meka moć' EU bude umanjena, "onda ćemo morati da iskoristimo 'žestoku moć' NATO, a to je ono što ne želimo".

"Kosovo se mora videti u tom svetlu. Ali Kosovo je mali komad teritorije. Mi Kosovo ne smemo učiniti takvim da to ugrožava balkansku politiku EU", podvukao je Bilt.

XS
SM
MD
LG