Linkovi

Kancelarija „Trkulja i saradnici“ najavila tužbe izbeglih Srba protiv Hrvatske


Kancelarija „Trkulja i saradnici“ sa sjedištem u Novom Sadu najavila masovne tužbe izbjeglih Srba protiv države Hrvatske.

Oko 120.000 srpskih izbjeglica iz Hrvatske, koji su poslije vojne akcije „ Oluja“ izbjegli u Srbiju i Republiku Srpsku, najavili su ustavnu tužbu u kojoj traže povratak svoje imovine, navodi u današnjem broju zagrebački dnevnik „Večernji list“. Kancelarija „ Trkulja i saradnici“ koja se bavi pužanjem pravne pomoći izbjeglicama iz hrvatske s neriješenim imovinskim pitanjima, u samo tri mjeseca primila je 60.000 predmeta i zahtjeva za povratak imovine kojim je obuhvaćeno oko 120.000 ljudi, ističe osnivač kancelarije Đuro Trkulja.

Potomak bogate porodice Srba iz Hrvatske Đuro Trkulja prošle je godine uspio da sudskim putem vrati vlasničko pravo nad zemljištem u nacionalnom parku Plitvice vrijednim više miliona evra, nakon čega je osnovao kancelariju za pružanje pravne pomoći izbjeglicama iz Hrvatske.

„ O akciji sam informisao predstavnika Evropske unije za pitanje pravosuđa Franka Fratinija, predstavnike UN-a, OEBS-a i Savjeta Evrope koji su mi nakon razgovora obećali da Hrvatska mora riješiti pitanje srpskih izbjeglica i povratak stanarskih prava.
U agenciji „Trkulja i saradnici“ ističu da su se na akciju odlučili jer su pojedinci iz Agencije za prodaju nekretnina koju finansira vlada Hrvatske, uz pomoć nekoliko advokatskih kancelarija iz Srbije, nezakonito, uz visoke naknade, prodavali vlasnička prava nad nekretninama Srba u Hrvatskoj. Prema Trkuljinim riječima najviše je takvih prevara zabilježeno u Splitu, Zadru i Šibeniku, gdje su brisana vlasnička prava nad velikim brojem kuća, vikendica i zemljišta izbjeglih hrvatskih Srba.

Trkulja je najavio njegov skori sastanak sa predstavnicima hrvatske vlasti, iznoseći očekivanje da Sanaderova vlada neće podcijeniti moguće posljedice ove akcije.
Da podsjetim, hrvatska država ne dovodi u pitanje pravo vlasništva izbjeglih Srba nad određenom imovinom, no ne želi priznati tzv. stanarsko pravo u stanovima koji su bili u društvenom vlasništvu.

XS
SM
MD
LG