Linkovi

Američki zakonodavci se konsultuju o predstojećim potezima


Pošto je Bela kuća saopštila da predsednik namerava da stavi veto na usvojeni zakonski predlog, u Predstavničkom domu i Senatu već počinju pripreme za novu fazu konfrontacije Kongresa sa predsednikom Bušom, u vezi sa ratom u Iraku. Posle glasanja u Senatu, lider manjine Mič Mekonel, rekao je novinarima da su preliminarne diskusije već počele. Rekavši da je razgovarao i sa predsednikom, Mekonel je ponovio republikanski stav da bilo koji novi nacrt zakona ne bi trebalo da sadrži termin za povlačenje američkih snaga.

“Ono što je potrebno je da obezbedimo novac za potrebe vojnika na terenu, bez utvrđivanja datuma za povlačenje, bez dodatnih izdataka i to što pre. Razgovori o tome bi počeli vrlo brzo i nadamo se da ćemo se brzo dogovoriti.”

Na konferenciji za novinare, lider većine u senatu Heri Rid, pridružio se predsedsavajućoj Predstavničkog doma, Nensi Polosi, apelujući na predsednika da razmotri svoj tvrd stav.

“Predsednik mora da saradjuje sa nama. On je odbio da to učini i stoga smo mi preduzli akciju u skaldu sa onim što američki narod želi“.

Nensi Pelosi je izrazila nadu da će predsednik ponovo razmotriti stavljanje veta i da će potpisati zakon.

“To je zakon u kome se nalaze uslovi koje je sam predsednik postavio iračkim vlastima, baš kao i principi Sekretarijata za odbranu u pogledu vojne gotovosti“.

Lider manjine u Predstavničkm domu, Džon Bener, rekao je da su republikanci spremni da, nakon predsednikovog veta, razgovaraju sa demokratama, ali je ponovio da su rokovi za povlačenje neprihvatljivi.

“Ne želimo veštačke rokove, ne želimo da paralizujemo generale na terenu, što bi se desilo akoprimenimo ovaj zakonski predlog. Predsednik ga neće potpisati. Većina konzervativnih demokrata i većina republikanca spremni su da razgovaraju i pronadju rešenje.”

Predstavnica Bele kuće Dana Perino rekla je za juče usvojeni nacrt zakona predstavlja da predstavlja propali pokušaj.

“ Upravo sam razgovarala sa predsednikom u njegovom kabinetu i kao što je to naglašavao nedeljama, on će staviti veto na usvojeni zakon. Predsednik očekuje da se usvoji nacrt koji bi mogao da potpiše.”

Demokrate razmatraju šta sada da urade. Jedna od opcija je upućivanje novog zakona predsedniku, kojim bi se odobrila sredstva za još samo dva meseca.

Medjutim, kada je reč o klauzuli o povlačenju vojnika, Pelosi i drugi demokratski lideri bi mogli da se opet suoče sa levičarima u stranci, koji su pod pritiskom prihvatili usvojenu formulaciju o neobavezujućem povlačenju većine vojnika do aprila iduće godine.

Predsednik Buš i Pentagon istovremeno upozoravaju na posledice ako bi došlo do zastoja u finansiranju ili dalje konfrontacije zakonodavaca i izvršne vlasti. Za očekivatio je,kao što je juče i senator Heri Rid primetio, da će se i Kongres i predsednik, naći pod pritiskom da nađu izlaz iz ćorsokaka.

XS
SM
MD
LG