Linkovi

Di Karlo: Predlog Beograda o nadgledanoj auonomiji nije održiv


«Misija Saveta bezbednosti koja se nalazi u poseti regionu je važna ali njen cilj nije otvaranje novih pregovora», izjavila je na brifingu za novinare u Vašingtonu Rozmari Di Karlo, zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Ona je navela da Vašington u potpunosti podržava plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i očekuje da će se o Kosovu u Savetu bezbednosti raspravljati u narednih nekoliko nedelja. Sa američkog stanovišta, predlog Beograda o nadgledanoj auonomiji Kosova – nije održiv, rekla je predstavnica Državnog sekretarijata.

Rozmari Di Karlo ističe da je za SAD nadgledana nezavisnost Kosova jedino održivo rešenje, i da Vašington nastavlja intenzivne razgovore sa članicama Kontakt grupe i Saveta bezbednosti kako bi se, po povratku misije SB iz regiona, o Kosovu uskoro raspravljalo u Savetu bezbednosti na osnovu plana Martija Ahtisarija.

«Naš cilj je da se ovo pitanje završi ovog proleća, što znači narednih nedelja, u maju.»

Komentarišući vest agencije Rojters da su SAD spremne na izvesne modifikacije Ahtisarijevog plana, ona kaže da ne zna izvor te informacije ali da SAD «podržavaju plan u potpunosti». Na pitanje kakve rezultate očekuje od misije Saveta bezbednosti, Di Karlo kaže:

«Mi smo veoma jasno objasnili svoj stav da novi pregovori nisu potrebni, da smo iscrpeli mogućnosti za pregovore, EU ima slično gledište, mislimo da je bilo važno da misija SB ode u region, i uveri se u situaciju na terenu, progres koji je načinjen i izazove koji ostaju. To je važna misija. Njena svrha nije bila da se otvori prostor za nove pregovore, već da članice SB dobiju bolji uvid u realnu situaciju.»

Di Karlo kaže da je za razliku od SAD koje su detaljno upoznate sa situacijom u regionu i čija je politika jasno definisana, za neke druge članice ovo prva poseta Kosovu, i prilika da se upoznaju sa okolnostima pre nego što odluče kako će glasati u Ujedinjenim nacijama. Rozmari Di Karlo se osvrnula i na predlog o «nadgledanoj autonomiji za Kosovo» koji su vlasti u Beogradu predočile članovima misije.

«Znam da je premijer Koštunica predstavio plan «više od autonomije», koji je, koliko razumemo, veoma sličan ili isti kao plan koji je Beograd izneo pre oko godinu dana, gde se podrazumeva autonomija za Kosovo ali Srbija zadržava niz ovlašćenja u domenu spoljne politike, odbrane, fiskalne politike i pogranične kontrole... Svakako znamo da Beograd podržava takav ishod ali mi ne mislimo da je to održiv plan, koji bi vodio stabilnosti u regionu kojoj svi težimo».

Najviše novinarskih pitanja i ovog puta se odnosilo na rusko protivljenje Ahtisarijevom planu, posebno u širem kontekstu tenzija izmedju Rusije, i NATO-a i SAD zbog raketnog štita u Evropi. Di Karlo, koja je, osim Makedonije protekle nedelje boravila i u Moskvi na sastanku direktora za Balkan Kontakt grupe kaže...

«Pre svega, ne bih rekla da jaz postoji izmedju SAD i Rusije, to je jaz izmedju Rusije sa jedne, i SAD i EU sa druge strane. EU takodje veruje da je vreme da se reši status Kosova i oni su podržali Ahtisarijev plan, tako da ne bih da se ovo pretvara u američko-rusko pitanje, jer nije, Kosovo je pre svega evropsko pitanje. Mi ćemo nastaviti razgovore sa članicama SB ali smo jasno obrazložili svoj stav da status Kosova treba da se uskoro reši, jer odlaganje nije ni u čijem interesu».

Di Karlo dodaje da Rusija ima iste ciljeve za Balkan kao i SAD, kao što su stabilnost, prosperitet i evropske integracije, te da veruje da će Moskva nastaviti da konstruktivno saradjuje sa partnerima iz Kontakt grupe na ostvarenju tih ciljeva. Priznajući da razlike u stavovima postoje, Di Karlo je podsetila da «Rusija želi rešenje do koga bi se došlo pregovorima. «To želimo i mi, ali takvo rešenje nije bilo moguće», rekla je predstavnica Stejt Departmenta.


XS
SM
MD
LG