Linkovi

Petrovac: Potpisan Sporazum o regulisanju ruskog klirinškog duga Crnoj Gori


U Petrovcu je večeras potpisan Sporazum o regulisanju ruskog klirinškog duga Crnoj Gori, vrijednog 18 miliona USD. Sporazum su potpisali crnogorski ministar finansija Igor Lukšić i ministar za vanredne situacije Ruske federacije Sergej Šojgu

Sporazum je potpisan nakon prvog zasijedanja Međuvladinog crnogorsko-ruskog komiteta za trgovinu, privrednu i naučno-tehničku saradnju.

Predlog sporazuma o regulisanju obaveza Ruske Federacije prema Crnoj Gori, nastalih u doba bivših SSSR i SFRJ, crnogorska Vada je usvojila početkom decembra, kako bi, saopšteno je tada, bili stvoreni uslovi za njegovo vraćanje u robi i uslugama.

Rusija će, prema sporazumu, Crnoj Gori 6,6 miliona vratiti kroz projekte nauke i obrazovanja, četiri miliona izdvojiti za regionalno snabdijevanje, a za ostatak nabaviti mašine i opremu.

Preostalo je da Crna Gora reguliše klirinški dug sa bivšom Čehoslovačkom, Albanijom, kao i obaveze bivše SFRJ prema Kuvajtu i Libiji.

A crnogorski šef diplomatije Milan Roćen vratio se danas sa trilateralnog sastanka ministara inostranih poslova Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske održanog u Neumu u okviru regionalne konferencije "Persektive saradnje opština na tromeđi ".

On je istakao da se Crna Gora založila da se formira radno tijelo u kojem će biti predstavnici vlada Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i njihovih susjednih regija i opština, koje će objediniti inicijative i utvrditi one programe za koje postoji opšti interes.

Prema riječima Roćena, potom bi se o takvim programima razgovaralo poslije ljeta, uz poziv predstavnicima međunarodnih organizacija i donatorske zajednice da se pridruže ovakvoj akciji.

On je kazao da bi na tom susretu trebalo da budu saopštene jasne, čvrste odluke o putu obnavljanja odnosa i saradnje, "ne zaboravljajući učinjene nesreće i vinovnike najtežih zločina".

XS
SM
MD
LG