Linkovi

U Srbiji otkriven jedini mineral koji može da naudi Supermenu


Godine 1932., američki pisac Džeri Sigel i kanadski crtač Džo Šuster, kreirali su strip o Supermenu, vanzemaljcu sa planete Kripton, koga je otac, naučnik, kao bebu poslao u kapsuli na Zemlju, nekoliko trenutaka pre nego što je planeta uništena.

U stripu, kapsula pada negde u Kanzasu gde je pronalazi bračni par farmera koji odgajaju dete pod imenom Klark Kent.

Kada odraste, Supermen pomaže ljudima u raznim katastrofama, u sukobima sa genijalnim kriminalcima ili sa napadačima iz svemira. Ali, kao svaki drugi superheroj, Supermen ima svoju ahilovu petu - osetljivost na mineral kriptonit, nastao prilikom raspada Supermenove rodne planete.

U bliskom prisustvu kriptonita Supermen gubi svoju natčovečansku snagu, brzinu, moć letenja i sve druge osobine, i postaje običan čovek. Kriptonit su, iz razumljivih razloga, veoma cenili Supermenovi protivnici.

Mnoge ljubitelje stripova o Supermenu zato je iznenadila vest, objavljena ovih dana, da je kriptonit pronadjen u Srbiji. Kako javljaju svetske agencije, mineral pronadjen prošle godine na planini Jadar po hemijskom sastavu veoma je sličan kriptonitu kako je on opisan u stripovima.

Novi mineral, takodje nazvan jadrit, naravno nema osobine koje ima onaj iz naučne fantastike, ali bi mogao da bude zanimljiv jer sadrži dva tražena elementa - boron i litijum.

Borosilikatna stakla koriste se za zalivanje radioaktivnog otpada, a litijum je sastavi deo savremenih baterija. Inače, kriptonit nema nikakve veze sa inertnim gasom kriptonom.

XS
SM
MD
LG