Linkovi

Robert Gejts najavio spremnost Vašingtona da izađe u susret Moskvi


Neposredno pred prvu Gejtsovu posetu Berlinu je zamenik ministra inostranh poslova Gernot Erler danas opovrgao izveštaje prema kojima je na prošlonedeljnom sastanku saveta NATO vladala saglasnost o raketnom štitu.

Prema izveštajima sa sastanka saveta NATO, generalni sekretar Jap de Hop Shefer je nakon skupa saopštio da nije bilo primedbi. No, kako je danas rekao Erler, najmanje šest članica NATO, među njima i Nemačka, obrazložile su svoje sumnje i postavile kritička pitanja.

Erler, kao i šef diplomatije Frank-Valter Štajmajer, socijaldemokrata, ponovo je izneo sumnje da bi postavljanje raketnog štita moglo da se negativno odrazi na napore za razoružavanje širom sveta.

Gejts je pak u Berlinu rekao da je Vašington spreman ne samo da dopusti inspekciju postojećih radarskih postrojenja na Aljasci i u Kaliforniji, već i na širu razmenu podataka sa Moskvom u ovoj oblasti. Istovremeno je odbacio optužbe da SAD žele da iznude postavljanje raketnog štita bez konsultacija rekavši da se o tome „već dugo razgovara“.

Nemački konzervativni ministar odbrane Franc Jozef Jung u tom slučaju pak vidi dobru mogućnost da se postojeće sumnje uklone i da se objasni da je raketni štit zapravo ima „defanzivnu zaštitnu funkciju“.

Planirani štit je izazvao ne samo nesuglasice unutar nemačke vladajuće koalicije, već i među članicama NATO iz Evropske unije kojom pak do 1. jula predsedava Nemačka. Jer, raslojavanje među Evropljanima pojavilo se i oko pitanja moguće nezavisnosti Kosova prema kojem su skeptične Rumunija i Slovačka kao nestalna članica Sveta bezbednosti.

XS
SM
MD
LG