Linkovi

Globalni sistem za satelitsku navigaciju bez GPS-a


Američke političke i vojne funkcionere odavno zabrinjava ono što bi moglo da se desi ako bi globalni sistem za satelitsku navigaciju, poznat po skraćenici GPS, iz bilo kog razloga otkazao.

Kao što je poznato, ovaj sistem, razvijen najpre za vojnu upotrebu, odavno je dostupan svima pa ga sada koriste gotovo svi brodovi i avioni u svetu. Naravno, postoje i paralelni sistemi, ali GPS je svakako okosnica za američke oružane snage. Grupa američkih korporacija, predvodjena Boingom, sada razvija novu tehnologiju koja bi se oslanjala ne samo na satelitske signale već i na sve moguće druge signale koji ispunjavaju etar. Na jednoj demonstraciji prošlog leta pokazano je da se signali raznih frekvencija mogu koristiti za pronalaženje položaja u prostoru.

Uprošćeno rečeno, moguće je sagraditi uredjaj koji prima širok spektar raznih signala oko nas - od običnih radio i TV stanica, preko službenih stanica do mobilnih telefona. Izračunavajući vreme potrebno da ti signali stignu do njegove antene, uredjaj bi mogao da precizno izračuna gde se tačno nalazi. U posebnim slučajevima, na primer u podzemnim tunelima, pećinama i unutar velikih zgrada, u kojima su spoljašnji signali slabi ili nepostojeći, uredjaj bi mogao da radi pomoću taktički postavljenih mini-predajnika. Krajnji cilj je da se ispita mogućnost gradnje uredjaja koji bi se sami adaptirali na postojeći prostor, odnosno koristili one signale koji su mu u tom trenutku na raspolaganju.

XS
SM
MD
LG