Linkovi

Češka nastavlja pregovore sa SAD o raspoređivanju raketnog štita


Visoki češki zvaničnik kaže da će njegova zemlja nastaviti pregovore sa Sjedinjenim Državama o raspoređivanju raketnog štita na svojoj teritoriji, uprkos energičnom protivljenju Rusije. U međuvremenu, visoki zvaničnik Državnog sekretarijata, ponovio je ponudu Sjedinjenih Država da u tom pogledu sarađuju sa Rusijom.

Saveznici iz NATO-a su pre nekoliko dana rekli da je Evropa ranjiva u pogledu raketne opasnosti sa Bliskog istoka. Na sastanku u riselu, predstavnici 26 saveznika su podržali poziv Sjedinjenih Država da sarađuju sa Rusijom u raspoređivanju vojnog sistema protiv dugometnih antibalističkih sistema. Međutim, potpredsednik Ruske vlade Sergej Ivanov rekao je da njegova zemlja ne vidi razlog za razmatranje takve saradnje. Ivanov je ponovio optužbu da je američki plan usmeren protiv Rusije.

U međuvremenu, pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid je na jednom forumu u Vašingtonu rekao da je Moskva svesna potpuno defanzivne prirode sistema i odbacio ruske primedbe kao političko nadmudrivanje.

«Uistinu imamo probleme u svetu i pretnje koje nemaju veze s Rusijom. A Rusi bi možda hteli da veruju da su predmet svih naših strateških razmatranja, ali mogu da vas uverim da nisu», rekao je Frid, objasnivši da Sjedinjene Države održavaju intenzivne razgovore sa Moskvom o planovima za podizanje zađštitnog antibalističkog štita u Evropi. Sjedinjene Države, rekao je Frid, pozivaju Rusiju da učestvuje u projektu. Delovi predloženog štita, kao što je već poznato, terbalobi da budu stacionirani u Šeškoj i Poljskoj.


Češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg, rekao je prošlog četvrtka da njegova zemlja ceni i poštuje rusko mišljenje, ali da Prag neće dovesti u pitanje sopstvenu bezbednost zbog ruskih primedbi.

«Svesni smo ruskih rezervi. Rusija zaslužuje svoj deo informacija i konsultacija. Ali ona nema pravo da stavi veto na odluku jedne suverene zemlje da učestvuje u bezbednosnom projektu, koji ne ugrožava legitimne političke ili vojne interese Moskve», rekao je Švarcenberg, na sastanku Atlantskog saveta u Vašingtonu.

Američki vojni stručnjaci kažu da je predloženi antibalistički štit isključivo defanzivnog karaktera. Sistem je predviđen da brani Evropu od projektila velikog dometa kojima prete države poput Irana i Severene Koreje. Presretači koji bi bili instalirani u Poljskoj nisu dizajnirani da deluju protiv raketa kratkog dometa, kakvi su projektili koje bi za eventualni napad koristila Rusija.

XS
SM
MD
LG