Linkovi

Obeležena 62. godišnjica proboja zatvorenika iz logora Jasenovac


Komemoracijom u Spomen području Jasenovac danas je obeležena 62. godisnjica proboja zatvorenika iz tog ustaškog logora u Drugom svetskom ratu. Brojne delegacije, preživeli logoraši i članovi njihovih porodica položili su cveće i zapalili sveće ispred spomenika u Jasenovcu u spomen na žrtve tog logora, a predstavnici katoličke, muslimanske, pravoslavne i jevrejske vere izrekli su molitve za žrtve logora.

"Opet se susrećemo ovde na mestu strašnog zločina koji ne dopušta zaborav, susrećemo se da bismo odali počast nevinim žrtvama jasenovačke klaonice, da bismo se prisetili ko su bili krvnici, a ko su i zašto bile žrtve. Bitno je da sećanje ostane živo, da uspomena ne umre zajedno sa žrtvama i kad bismo to dopustili, pristali bismo na zaborav onoga sto se ne sme zaboraviti. Kad bismo se s time pomirili, dali bismo odrešene ruke onima koji se sve agresivnije trude da nam umesto istorijske istine nametnu laž o istoriji, koji žele da izbrišu cinjenice i zamene ih falsifikatima. To ne smemo i nećemo dozvoliti. Jasenovac je bio jedno od najgroznijih stratišta, koje je u okupiranoj Evropi uspostavio fašizam. Svesno kažem okupiranoj Europi jer u godinama Drugoga svetskog rata ovde nije bilo ni slobode ni hrvatske države", rekao je Mesić.

Mesić je ocenio su u Jasenovcu stradali oni koji su bili drugačiji po naciji, rasi, veri ili svetonazoru, a medu njima su bili Srbi, Romi, Jevreji ili pripadnici drugih nacija, pa i Hrvati komunisti i antifašisti. O važnosti obeležavanja proboja iz jasenovackog logora 22. aprila 1945. govorili su predsednica Saveta Spomen-područja Jasenovca Zorica Stipetić, predsednica upravnog veća tog centra Nataša Mataušić i preživeli logoraš Jakob Atijas.

Služen parastos žrtvama ustaškog logora Jasenovac

U spomen području Donja Gradina danas je održan pomen i služen parastos žrtvama ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac. Na današnji dan 1945. godine oko 600 logoraša krenulo je u proboj iz koncentracionog logora Jasenovac, ali ih je preživelo manje od stotinu. U hramu svetih apostola Petra i Pavla jutros je služena litugija za upokojene u Kozarskoj Dubici, a potom je u spomen području Donja Gradina služen parastos za ubijene Srbe, Rome i Jevreje u logoru Jasenovac. Pomen povorka prošla je kroz grobna polja, a potom je na grobnom polju hrastovi održan parastos i pročitane pravoslavna, jevrejska i romska molitva za ubijene zatočenike logora. Parastosu je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, preživelih logoraša i njihovih potomaka kao i najviši zvaničnici Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milan Jelić upozorio je da se"zločin i teror ne smeju zaboraviti", navodeći da je "hrišćanski praštati, ali bi bio greh zločin i teror zaboraviti". Jelić je obraćajući se prisutnima u Donjoj Gradini kazao da bi bio greh "žrtve besramno umanjivati i njihovim brojem zlurado manipulisati". Premijer RS Milorad Dodik rekao je da "zločin ne sme biti zaboravljen, da se ne sme dozvoliti novi zločin, nove manipulacije, zataškavanja, niti pripisivanje kolektivne odgovornosti za počinjene zločine". Žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu danas je u Banjaluci ispred zgrade vlade i parlamenta RS otkriveno spomen obeležje "Topola užasa".

XS
SM
MD
LG