Linkovi

Rusija planira izgradnju tunela ispod Beringovog mora do Aljaske


Ideja o tunelu ispod Beringovog mora prvi put se javila pre više od jednog veka, u vreme poslednjeg ruskog cara Nikolaja II. Zagovornici tunela su poslednjih godina oživeli tu ideju, a protekle nedelje nju je u Moskvi izneo Viktor Razbegin, zamenik načelnika za industrijska istraživanja u ruskom Ministarstvu za ekonomski razvoj i trgovinu. Razbegin kaže da bi izgradnja tunela trajala oko 15 godina a troškovi se procenjuju na izmedju 10 i 1 milijardi dolara. Medjutim, dodatnih 55 milijardi bi bilo potrebno za izgradnju hiljada kilometara železnice kako bi se oba kraja tunela povezala sa najbližim železničkim stanicama.

Bivši guverner Aljaske i sekretar za unutrašnje poslove Volter Hikel, američki zagovornik ovog projekta, smatra da tehnički izazovi za inženjere nisu preveliki. On je za Glas Amerike izjavio da bi i Rusija i SAD imale znatan ekonomski profit.

«Američki resursi su pre svega iznad zemlje – pšenica, kukuruz, pamuk... Tu je zatim stočni fond, i tako dalje... Ruski su u zemlji – rude gvoždja, uglja, bakra, dijamanti i slično. Treba da razumete da je samo Sibir – u kome sam ja bio nekoliko puta – dva puta veći od Sjedinjenih Država.»

Guverner Hikel kaže da malo Amerikanaca zna za predloženi tunel, ali je uprkos tome lobirao za njegovu izgradnju u Vašingtonu i planira da govori na jednoj konferenciji u Moskvi iduće nedelje. Predvidja se da tunel izadje na površinu mora kod velikih i malih Diomedovih ostrva, koja se u Rusiji nazivaju «Gvozdev», gde su SAD i Rusija udaljene svega tri kilometra. Kroz njega bi prolazila pruga, auto-put, gasovodi, optički kablovi i dalekovodi. Kritičari odbacuju projekat kao «utopijski», pozivajući se na udaljenu lokaciju, surove vremenske uslove i velike troškove tunela koji bi bio dug gotovo 100 kilometara. Guverner Hikel medjutim kaže da će on ne samo biti sagradjen, već će promeniti svet.

«Bio bi to ogroman poduhvat. Moći ćete da sednete na voz u Kanzasu i obidjete svet.»

Aljaska je do 1867. pripadala Rusiji kada su SAD kupile tu teritoriju za 7,2 miliona dolara. Ona je postala 49. američka država 1959.

XS
SM
MD
LG