Linkovi

73 Somalijaca poginulo u sukobima etiopske vojske i islamista


Najmanje 73 Somalijaca, uglavnom civila, poginulo je u sukobima etiopske vojske i islamskih pobunjenika koji već četiri dana traju u glavnom gradu Somalije Mogadišu. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da bi traženje vojnog rešenja za problem uspostavljanja mira i bezbednosti u Mogadišu bilo kontraproduktivno. On je dodao da bi to izazvalo ogorčenost koja bi u nekim plemenima i zajednicama trajala vrlo dugo, čime bi se ugrozile perspektive za trajno pomirenje u toj zemlji kojoj građanski rat besni od 1991. godine.

Ujedinjenih nacija saopštile su da je oko 321 hiljade ljudi, što čini gotovo trećinu žitelja Mogadiša, od februara izbeglo iz područja u kojima traju sukobi pobunjenih islamista i vojnika Somalije i Etiopije. Dok su u somalijskoj prestonici Mogadišu odjekivale eksplozije i minobacačka paljba, stanovnici tog grada juče su masovno napuštali domove, bežeći od sukoba u kojima je za tri dana, kako su saopštile organizacije za zaštitu ljuskih prava, život izgubilo najmanje 113 ljudi.

U poslednjem talasu borbi od srede je u Mogadišu poginulo najmanje 113 ljudi, dok je 222 povređeno, saopštila je Elman organizacija za zaštitu ljudskih prava. U najtežim sukobima za poslednjih 15 godina, u Mogadišu je od 29. marta do 1. aprila poginulo 1.086 ljudi, povređeno je više od 4.300, a gotovo 1.400.000 stanovnika napustilo je grad. Najžešće borbe počele su kada su somalijska i etiopijska vojska pokušale da razoružaju islamske pobunjenike, pred konferenciju o pomirenju koja je bila planirana za 16. april.

XS
SM
MD
LG