Linkovi

Broj žena obolelih od raka dojke u SAD naglo opao od 2003. godine


Do smanjenja je došlo nakon što je ustanovljena veza izmedju terapije zamene hormona, sa rakom dojke i drugim vrstama kancera.

U specijalnom izveštaju koji je ove nedelje objavljen u Medicinskom žurnalu Nove Engleske, tim američkih naučnika ustanovio je da je broj novih slučajeva raka dojke 2003. godine opao za gotovo 7% u odnosu na 2002. a da je ostao nepromenjen 2004. Taj pad znači da je 2003. i 04. zabeleženo 44,000slučajeva raka dojke manje nego 2002. Pre ove studije, Američko udruženje za borbu protiv raka prijavljivalo je u proseku 300,000 novih slučajeva svake godine. Smanjenje broja obolelih od raka dojke je u velikoj meri posledica opsežne studije poznate pod nazivom “Inicijativa za žensko zdravlje”. U njoj je učestvovalo 16,000 žena, a predmet analize bio je da li terapija zamene hormona sprečava srčana oboljenja kod žena koje su prošle menopauzu. Studija je naglo prekinuta 2002. kada je ustanovljeno da korišćeni hormoni doprinose razvoju raka jajnika. Milioni žena tada su prestali da uzimaju te lekove.

Piter Revdin je specijalista za kancerogena oboljenja u onkološkom centru Anderson u Hjustonu, u državi Teksas. On je takodje autor članka u Žurnalu Nove Engleske u kome je konstatovan oštar pad u broju dijagnoza raka dojke.

“Gledano unazad, to otkriće uopšte nije iznenadjujuće”.

Rezultati studije o ženskom zdravlju iz 2002. pokazali su da su žene koje su prošle menopauzu, a uzimale su hormone pet ili više godina, imale najveći rizik da obole od raka. Revdin kaže da ga ni taj podatak nije iznenadio.

“Jedna od stvari koja me uvek pogadja jeste pitanje o prirodnim proizvodima. Kako nešto što je prirodno može da bude štetno? Prirodno je da žena ima estrogen u svom telu. Ali možda nije normalno da ga ima u telu u svojim šezdestim.”

U medjuvremenu, u članku koji je objavljen u britanskom medicinskom žurnalu “Lanset”, istraživači koji su u rasponu od 15 godian pratili zdravlje milion žena koje su prošle menopauzu, prijavili su novih hiljadu smrtnih slučajeva za koje sumnjaju da su rezultat terapije zamene hormona.

XS
SM
MD
LG