Linkovi

MUP Srbije potvrdio sukob sa grupom vehabija u blizini Novog Pazara


MUP Srbije potvrdio je da je u jutrošnjem sukobu sa policijom u blizini Novog Pazara poginuo Ismail Prentić. U saopštenju se iznose detalji jutrošnje akcije u kojoj je u sukobu grupe vehabija i policije poginula jedna osoba a dve su ranjene. Policija je oko 4.50 blokirala tri kuće, "posle operativne obrade da se u selu Donja Trnava, na nepristupačnom visu Mave, na sedmom kilometaru od Novog Pazara, nalazi vođa grupe Ismail Prentić (28)". Kuće su, kako se navodi, vlasništvo Adema Bećirovića.

"Kada je policija prišla kući, na njih je pušteno desetak pasa, a prilikom ulaska u kuću bačene su bombe i otvorena vatra na policiju. Tom prilikom jedan policajac je ranjen, a vlasnik kuće zadobio povrede od gelera bombe", navodi se u saopštenju. Policija se, zatim, povukla na bezbednije položaje, a članovi grupe su, u pokušaju da pobegnu, pucali na policiju, nastavljajući da bacaju bombe.

Odgovarajući na napad, policija je otvorila vatru na njih i tom prilikom ubijen je Ismail Prentić, a ranjen Senad Ramović (34). Priveden je Safet Bećirović (59). Vehabija Senad Ramović, koji je ranjen u jutrošnjem okršaju sa policijom, prebačen je danas popodne iz novopazarske bolnice u Beograd. Transport Ramovića koji ima više prostrelnih rana na rukama i nogama i koji je operisan u Novom Pazaru, obavljen se uz jako policijsku pratnju.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je tim povodom da je policija potpuno odlučna da suzbije i iskoreni sve terorističke pretnje i da obezbedi mir i sigurnost za sve građane Novog Pazara i celog tog kraja. Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić smatra da se mora postići politički konsenzus glavnih drštvenih faktora u Sandžaku ali i da država mora suštinski da promeni politiku prema Sandžaku kako bi se izbegli slični događaji :

“Ovo je kulminacija kize koja ponovo vraća Novi Pazar na prve stranice štampe, nažalost po nečem vrlo lošem što itekako dugoročno može da utiče na imidž regiona“, rekao je Ljajić.

Pre mesec dana u akciji policije uhapšeni su vehabije Mirsad Prentić, Fuad Hodžić, Vahid i Senad Vejselović i Jasmin Smailović. Portparol Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Tomo Zorić izjavio je da je to tužilaštvo preuzelo predmet protiv vehabija osumnjičenih za organizovanje terorizma na prostoru Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo na mir i stabilnost

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je danas sve političke stranke i verske organizacije da učine sve kako bi se sačuvao mir i stabilnost regiona. Veće je u saopštenju izrazilo duboku zabrinutost zbog posledica događaja u kojem je jedna osoba poginula, a dve povređene.

"Bošnjačko nacionalno veće se pita ko je edukovao, finansirao i zaveo te mlade ljude koji danas gube živote", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Veće "i ranije upozoravalo na štetnu pojavu verskog ekstremizma u okviru Islamske zajednice Sandžaka, vezane za vreme od kada je na čelu te zajednice Muamer Zukorlić". Prema oceni Veća, haotično stanje u Islamske zajednice Sandžaka je potrebno prevazići "formiranjem jedinstvene Islamske zajednice na nivou čitave zemlje".

XS
SM
MD
LG