Linkovi

Putin se mnogo ne oglašava povodom političke krize u Ukrajini 


Ukrajina je usred ustavne krize - najozbiljnije od Narandžaste revolucije 2004.godine. U to vreme, Rusija je bila veoma umešana u ono što se dešavalo u njenom susedstvu.

U političkom sukobu u Ukrajini angažovana su dva ogorčena politička rivala: predsednik Viktor Juščenko i premijer Viktor Janukovič, čija koalicija je najveća u parlamentu koji broji 450 poslanika. Ranije ovog meseca, Juščenko je raspustio parlament i sazvao nove izbore za idući mesec. Ukrajinski predsednik je preduzeo taj potez pošto je 11 zakonodavaca prešlo u Janukovičev blok, čime je on bliži većini od 300 mesta potrebnoj da se poništi predsednički veto. Medjutim, Janukovič je opisao taj potez kao neustavni. Ukrajinski ustavni sud sada pokušava da reši to pitanje. Ruski predsednik Vladimir Putin bio je veoma angažovan u ukrajinskoj političkoj krizi tokom predsedničkih izbora 2004. godine. Dva puta je putovao u Kijev i otvoreno hvalio Janukoviča. Robert Legvold, stručnjak za ukrajinska i ruska pitanja na Kolumbija univerzitetu u Njujorku kaže da se ovog puta Putin drži po strani - bar javno. Legvold ističe da je čak i Janukovič nešto ublažio svoj pro-ruski stav.

”Jasno je pokazao da se ne okreće ka Moskvi, da se ne oslanja na nju i da ne prenosi njene poruke. Nije čak ni razgovarao sa Putinom. Umesto toga, govorio je o posredovanju zapada ili čak o nekoj vrsti posredovanja istok - zapad koja bi obuhvatila zemlje poput Austrije ili čak Poljske, sa jedne, i možda Rusije, sa druge strane. Putin je bio relativno tih. Naučio je lekciju.“

Medjutim, Legvold kaže da su drugi ruski politički lideri - poput onih u Dumi - otvoreno izrazili svoje gledište o tekućoj političkoj krizi u Ukrajini. Dejvid Marpls, ekspert za Ukrajinu na Univerzitetu Alberta kaže da su njihova gledišta pristrasna:

”Ruska Duma je već osudila odluku Juščenka kao neustavnu, što je veoma zanimljivo. Da li možete da zamislite da Ukrajinski parlament osudi nešto što je Vladimir Putin učinio - to se nikada ne bi desilo. “

Neki ruski komentatori su primetili sličnosti zbivanja u Ukrajini sa krizom koju je tadašnji ruski predsednik Boris Jeljcin imao sa parlamentom 1993. godine. Taj spor okončan je Jeljcinovim bombardovanjem zgrade parlamenta. Medjutim, Margarita Balmaseda, stručnjak za Ukrajinu na Seton Hol univerzitetu u Nju Džerziju, kaže da tu postoje samo površne sličnosti zato što se radi o konfrontaciji predsednika i parlamenta.

”Niko u Ukrajini danas nije zainteresovan za nasilno rešenje krize i nije nimalo verovatno da će ukrajinski parlament biti bombardovan. Možda ima nekih paralela, ali mislim da je Ukrajina izvukla pouke iz ruskog iskustva.“

Analitičari ističu da predsednik Juščenko ne može da upotrebi silu protiv ukrajinskih zakonodavaca, jer bi time zadao katastrofalan udarac mladoj ukrajinskoj demokratiji.

XS
SM
MD
LG