Linkovi

CPC zatražila da se hitno donese zakon o crkvama i verskim zajednicama


Crnogorska pravoslavna crkva zatražila je danas da se što hitnije donese zakon o crkvama i vjerskim zajednicama kojim će se na trajan i pravedan način regulisati sfera vjerskog života u Crnoj Gori. Povodom jučerašnjih događaja na Cetinju, CPC je saopštila da bi donošenje zakona o crkvama i vjerskim zajednicama učinilo Crnu Goru ‘’demokratskom, stabilnom i bezbjednom državom, u kojoj će se učvrstiti mir, pravda i zakon kao temeljne vrijednosti". CPC je ponovila da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nje matična.

"Ne nalazi se u svojoj državi već u nezavisnoj, multinacionalnoj i multikofesionalnoj državi u kojoj je najbrojniji crnogorski, a ne srpski narod", kaže se u saopštenju CPC.

Ističe se da ni CPC, kao ni najveći dio crnogorskog naroda i ostalih građana Crne Gore, neće prihvatiti "posrbiteljsku denacionalizatorsku misiju SPC u crnogorskoj državi koja je uperena protiv njih". S druge strane, Srpska lista je ocijenila da Crnogorsku pravoslavnu crkvu treba “izbrisati sa spiska nevladinih organizacija” zbog njenih “anticivilizacijskih aktivnosti usmjerenih ka remećenju javnog reda i mira u Crnoj Gori”.

No, posebnu pažnju danas je izazvao stav savjetnika predsjednika Srpske narodne stranke Andrije Mandića i saradnika Instituta za evropske studije iz Beograda Miše Đurkovića koji je rekao da su pitanja poput novog ustava, državnih simbola i crkve vrlo eksplozivna i mogla bi dovesti do sukoba u Crnoj Gori. U tekstu koji je objavio Centar za analizu konflikata Akademije za odbranu britanskog Ministarstva odbrane, Đurković je naveo da postoje indicije da je Vlada Crne Gore riješena da nastavi sa kombinovanom strategijom ekonomskog pritiska i obrazovnog i kulturnog manipulisanja kako bi svela Srbe na manje od deset odsto.

"Ako se nastavi ova vrsta snažne politike identiteta, ona će ili primorati Srbe da odu ili će izazvati radikalizaciju i organizovani otpor unutar značajnog dijela srpske populacije", naveo je Đurković.

XS
SM
MD
LG