Linkovi

Američki anti-raketni sistem tema sastanka u Briselu


Današnji susreti u sjedištu NATO u Briselu imali su višestruku ulogu- da upoznaju evropske vojne saveznike kakav projekat anti-raketnog sistema priprema Amerika za Poljsku i Češku, gdje se u tome može naći NATO, te bavljenje pitanjem na koje još nije nadjen odgovor- kako ubijediti Moskvu da anti-raketni sistem nije prijetnja ruskoj bezbjednosti.

Osnovna ideja je da se do 2013. godine uspostavi sistem anti-raketne odbrane na teritoriji Poljske i Češke koji bi, po svojim karakteristikama, bio dobra odbrana za projektile dugog dometa. Niko danas u Briselu nije sporio da je riječ o sporazumima koje je Vašington bilateralno postigao sa Varšavom i Pragom, ali, umjesto postavljanja suvišnih pitanja, preostale evropske saveznice Amerike su danas pokušale da budu praktične- nakon što su se svi složili da je prijetnja raketnim napadima stvarna, prepoznata je uloga NATO da, uz najavljeni američki sistem odbrane od projektila dugog dometa, razvija sisteme odbrane od raketa srednjeg i kratkog dometa.

Jednostavno, sa onim što Amerikanci namjeravaju da instaliraju, 10 raketa za presretanje u Poljskoj i radarski sistem u Češkoj, ne može se efikasno odbraniti teritorij južnih NATO članica - Grčke i Turske - odbraniti, od koga, pita se ruska strana. Generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer:

" Postoji razlika u mišljenjima, kada je riječ o shvatanju prijetnje od balističkih projektila, od širenja oružja, od onoga što vidimo u Sjevernoj Koreji, od onoga što vidimo u Iranu- postoji razlika u mišljenjima".

Sa NATO strane najavljuju još ozbiljnih i temeljitih političkih razgovora sa ruskom stranom, naglašavajući da ne treba shvatiti kao prijetnju činjenicu da vojni savez želi sam umanjiti prijetnju nad vlastitim nebom. Amerikanci su danas uvjeravali evropske saveznika da će sistem koji namjeravaju da uspostave u Poljskoj i Češkoj do 2013. godine biti u potpunosti kompatibilan sa NATO normama i tehnologijom, sistem koji je, tvrdi direktor američke Agencije za anti-raketnu odbranu, Gen. Henri Obering, kao stvoren za evropsko tlo:

"Ono što namjeravamo da instaliramo u Poljskoj je deset naših raketa- presretača, kakve trenutno imamo u Sjedinjenim Državama- na Aljasci i u Kaliforniji. Oni su potpuno odgovarajući za evropski prostor i štite one države koje bi mogle da budu pod prijetnjom napada projektila dugog dometa. Države koje su bliže neprijatelju, neće biti u opasnosti od takve vrste projektila. Taj je sistem jednostavno skrojen za evropsko područje a, očito, pojačava i odbranu Sjedinjenih Država sa tih lokacija".

Razgovori se, dakle, nastavljaju- sa Rusima, ali i medjusobno, posebno sa evropskim nacijama koje sumnjičavo gledaju na novu američku inicijativu- i pored toga, danas se čulo kako bi realno bilo očekivati da do rane jeseni svi sa evropske strane Saveza podrže plan anti-raketnog štita nad Evropom i počnu sa skicama vlastitog učešća u njemu.

XS
SM
MD
LG