Linkovi

Sevilja obeležila prvu godišnjicu muzeja u celini posvećenog flamenku


Španski grad Sevilja je obeležio prvu godišnjicu otvaranja prvog muzeja u celini posvećenog flamenku. Naravno, reč je o vrsti muzike i igre koji su proslavili Andaluziju u celom svetu.

Stranci najčešće smatraju da je pokrajina Andaluzija “najšpanskiji” od svih španskih regiona, a njen glavni grad, Sevilja, gotovo karikatura svega što većina ljudi smatra španskim. Sevilja je i postojbina flamenka, najslavnije španske metničke forme. Flamenko karakterišu brzo i ritmičko udaranje takta nogama i rukama.

Nekoliko gradskih blokova od gradske katedrale je seviljski Museo del Baile Flamenco – Muzej flamenko igre. U zgradi iz 18. veka se nalazi jedinstven spoj aktivnosti i izložbi, u kojima posetioci mogu da pronađu sve što ima veze sa najslavnijom španskom igrom.

Ceo projekat je počeo 2005, kada je Kristina Ojos, jedna od najvećih španskih bailaoras, odnosno igračica flamenka i direktorka Andaluzijskog flamenko baleta, predložila otvaranje muzeja koji će biti posvećen isključivo flamenku. Kristina ne samo da je i sama finansirala deo projekta, nego je i poklonila mnoštvo svojih kostima, nakita, cipela i predmeta. Muzej organizuje raznovrsne aktivnosti.

Posetioci mogu da se opredele za početne i usavršene kurseve flamenka, koje vode Kristina Ojos i članovi njene baletske trupe. Ona kaže da se flamenko neprekidno razvija u nove stilove, ali da ti stilovi ne ostaju uvek u modi. Posetioci mogu da vide i interaktivne multimedijske projekcije koje su kombinacija istorijskih predmeta i najnovije tehnologije.

Sofije Milenburg je nemačka slikarka koja je stigla u Sevilju pre nekoliko godina i odlučila da se posveti flamenku. Ona objašnjava da muzej nudi turistima priliku i da nauče nešto o slavnoj regionalnoj kulturi flamenka. Karmen Lozano je igračica koja tvrdi da je igra – vrsta umetnosti koja ne poznaje granice.

XS
SM
MD
LG