Linkovi

Sinoć u Njujorku objavljeni dobitnici Pulicerove nagrade


U Njujorku su u ponedeljak objavljeni dobitnici Pulicerove nagrada za doprinos u oblasti novinarstva, književnosti, dramske umetnosti i muzike. Imena dobitnika prestižne nagrade sinoć su objavljena na Univerzitetu Kolumbija. Nagrada je dodeljena po 91. put pojedincima i organizacijama čiji rad odslikava ulogu novinarstva u društvu.

Američki dnevnik "Vol strit džornal" ovogodišnjije dobitnik Pulicerove nagrade za javni doprinos. Nagrada je listu dodeljena za izveštavanje o skandalu sa zastarelim deonicama u 2006. godine, koje je vodilo istrazi i potreslo poslovne krugove u SAD.

Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo je novinar Bret Bleklidž iz lista "Birmingem njuz" za izveštavanje o korupciji u državnom visokoškolskom sistemu u Alabami. Za pokrivanje hitnih vesti nagradjen je list "Oregonian" za izveštaje o porodici koja je nestala u planinama Oregona. Nagradu za izveštavanje o nacionalnim temama dobio je CCarli Sevidž iz "Boston glouba" za izveštavanje o postupku kome je pribegavao američki predsednik Džordž Buš kako bi zaobišao odredbe novih zakona.

Pulicerovu nagradu za izveštavanja o lokalnim temama dobila je Debi Senzajper iz "Majami heralda" za izveštavanje o malverzacijama u agenciji za stambena pitanja u
Majamiju. Za analitičko novinarstvo nagradjena je grupa novinara iz "Los Andjeles Tajmsa" za izveštavanje o stanju okeana u svetu, a za izveštavanje o medjunarodnim temama novinari "Vol strit džornala" za članke o razvoju Kine. Nagrade su dodeljene i u kategoriji novinske priče, kritike, najboljeg kolumniste, najboljeg uvodničara i karikature.

Za najbolju fotografiju u kategoriji hitnih vesti nagradjen je Oded Belilti iz agencije Asošiejted pres za fotografiju Jevrejke koja sama prkosi izraelskim snagama bezbednosti na Zapadnoj obali. Za najbolju fotografsku priču nagradjena je Rene Bajer iz kalifornijskog lista "Sakramento bi" za prikaz samohrane majke i sina koji umire od raka.

XS
SM
MD
LG