Linkovi

Viktor Janukovič: Predsednik Juščenko je marioneta opozicije


Predsednik vlade Ukrajine Viktor Janukovič optužio je Viktora Juščenka da je faktički postao instrument u rukama radikalno nastrojenog dela opozicije koja nije želela da se pomiri sa porazom na izborima 2006.godine.

Janukovič je rekao da predsednik ne može po svom nahodjenju da raspušta Vrhovnu radu "čak i ako ga za to moli njegova sopstvena politička partija, koja se nalazi opoziciji", odnosno Naša Ukrajina, čiji je Juščenko počasni predsednik. Lider Partije regiona, koja je u martu 2006. osvojila pojedinačno najviše glasova na parlamentarnim izborima, ponovio da se ne protivi prevremenim izborima kao takvim, ali da je protiv nelegalno raspisanih izbora.

"Ako za rešenje veštački stvorenog konflikta nema drugih sredstava, mi smo za sprovodjenje istovremeno i parlamentarnih i predsedničkih izbora", rekao je Janukovič, dodajući da je Ustavni sud krajnja instanca čiji zaključak o ustavnosti odluke Juščenka o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora treba da bude obavezan za sve političare i institucije vlasti bez izuzetka.

Juščenko smatra da je uredba vlade u suprotnosti sa članom Ustava koja utvrdjuje da su ukazi predsednika obavezni i da njima vlada treba da se rukovodi. U javna političku debatu u Ukrajini uključili su se i Juščenkovi prethodnici na položaju šefa države - Leonid Kravčuk i Leonid Kučma -obojica tvrdeći da je odluka o raspuštanju skupštine bila pogrešna i nepromišljena.

XS
SM
MD
LG