Linkovi

Revolucija na pomolu - lečenje dijabetesa bez insulina


Američki naučnici najavljuju novu proceduru koja bi obolelim od mladalački dijabetes, odnosno dijabetesu tipa 1, omogućila da žive normalno i bez injekcija insulina ili drugih lekova. U lečenju se koriste bazične ćelije, koje se izdvajaju iz krvi, kako bi se osnažio imuni sistem.

Morate zbilja imati kompjuter u glavi da bi ste se setili da uzmete insulin svaki put kad vam je šećer povišen“, kaže šesnaestogodiđnji Ilaja Banzel koji boluje od dijabetesa tipa 1već pet godina. .

On šest puta dnevno mora da testira krv iz prsta i podesi nivo šećera u krvi ubrizgavanjem insulina. Zna i kakve su posledice, ukoliko to ne učini:

Mogao bih izgubiti cirkulaciju krvi u stopalima ili oslepeti... To su veoma opasne posledice“, kaže Ilaj Banzel.

Ovo je prvi put u istoriji da pacijentima nakon tretmana više nisu potrebni lekovi.

Od dijabetesa tipa 1 čovek oboli kada imuni sistem, umesto da štiti - počne da napada organizam, posebno vitalne ćelije koje proizvode insulin. Stoga su istraživači rešili da to promene.

Prvo su izdvojili ”bazične ćelije“ iz krvi pacijenta. Zatim su, petodnevnom hemoterapijom, zapravo uništili postojeći imuni sistem. Konačno su, te iste bazične ćelije, vratili u krv. One su vrlo brzo stvorile nov, zdrav imuni sistem, koji, kako tvrdi doktor Ričard Bart, obustavlja napad na ćelije koje proizvode insulin.

Od 15 pacijenata 13 je sasvim izlečeno.. uključujući i pacijentkinju koja ne uzima nikakve lekove već tri godine.

U ovoj studiji, lečeni su pacijenti kod kojih je bolest ustanovljena pre najviše šest sedmica, jer je u njihovoj krvi bilo još zdravih ćelija koje proizvode insulin. Mnogi lekari, poput doktora Gordona Vira, sa velikim entuzijazmom govore o novom tretmanu, ali su istovremeno i oprezni.

Ovaj tretman je potencijalno opasan, jer su u periodu otklanjanja imunog sistema, pacijenti osetljivi na infekcije“, kaže doktor Vir.

Možda je prekasno da se Ilaj Banzel podvrgne ovoj terapiji, ali za hiljade Amerikanaca kod kojih se svakog meseca utvrdi dijabetesa 1 - nov imuni sistem, bi mogao da bude spasonosno rešenje.

XS
SM
MD
LG