Linkovi

U toku istraga najveće krađe ličnih podataka američkih potrošača


TJX, kompanija u čijem su vlasništvu prodajni lanci TJ Maxx and Marshalls koji firmiranu robu prodaju po jeftinijim cenama, objavila je da je prošlog decembra otkrila provalu u sistemu, prilikom koje su “ukradeni” podaci o vlasnicima 45 miliona kreditnih i debitnih kartica. Međutim, dokumenti koje su istražitelji sa Floride podneli pravosuđu ukazuju da je kompanija TJX saznala za provalu bar devet meseci pre nego što je to zvanično obelodanila. Ta vremenska razlika je važna, kažu stručnjaci za bezbednost bankovnih podataka, jer je ranije upozorenje moglo da pomogne mušterijama popularnog prodajnog lanca da zaštite od ove, po svemu sudeći, najveće krađe poverljivih podataka potrošača u istoriji Sjedinjenih Država.

Kompanija TJX, u čijem je vlasništvu oko 2.500 prodajnih objekata u SAD, kaže da lopovi neće imati koristi od najvećeg dela ukradenih informacija o potrošačima. Kompanija tvrdi da je – kada je provala otkrivena – skoro tri četvrtine podataka već bilo nevažeće, a jedan broj kreditnih kartica bio je elektronski zaštićen. To, međutim, ne uliva poverenje potrošačima, koji kažu da se više ne osećaju sigurno kada u TJX-ovim radnjama plaćaju kreditnim karticama

Zvanično je potvrđeno da su hakeri provalili u računski centar TJX-a na dve lokacije: u centrali firme u Framingemu, u Masečusetsu i u ispostavi u Votfordu u Engleskoj. Pune dve godine, hakeri su preuzimali podatke o milionima vlasnika kreditnih i debitnih kartica. Bivši tužilac, Mark Raš krivi kompaniju TJX.

"Poverljivi podaci sa kreditnih kartica potrošača su došli u posed loših momaka i teško je poverovati da se to moglo desiti a da neko iz TJX-a nije zgrešio”, kaže Raš.

Provala je otkrivena nakon hapšenja nekoliko osoba u Volmartu na Floridi. Istražitelji ne veruju da je ta grupa krala podatke, ali je koristila ukradene brojeve kreditnih kartica da u prodajnim objektima Volmarta protivpravno pribavi milione dolara. Majk Vitas je bivši šef odela za internet kriminal u FBI.

“Dobri momci ne rade dovoljno dobro da bi se zaštitili od sve učestalijih i žešćih hakerskih napada.”

Istraga sada pokušava da utvrdi kada je tačno kompanija TJX saznala da je došlo do provale u njen sistem, jer dokumenti koje su prezentirali istražitelji ukazuju da je neautorizovan softver nađen u sistemima još u martu 2006. Zvaničnici TJX-a, međutim, kažu da taj nalaz nije tačan.

XS
SM
MD
LG