Linkovi

Izrečene presude pripadnicima paravojne jedinice "škorpioni"


Izrečene presude pripadnicima paravojne jedinice "škorpioni"za ubistvo šestorice srebreničkih Muslimana u Trnovu u julu 1995. godine: Slobodan i Branislav Medić osuđeni su na maksimalne kazne od po 20 godina, Pero Petrašević, jedini koji je priznao krivicu, osuđen je na 13, Aleksandar Medić na pet godina zbog pomaganja u izvršenju, dok je Aleksandar Vukov, koji se teretio za pomaganje, oslobođen.

Obrazlažući presudu predsedavajuća sudskog veća Gordana Božilović-Petrović rekl je da je dokazano da je komandant "škorpiona" Slobodan Medić naredio Petraševiću i Branislavu Mediću da izvrše ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izrazio je zadovoljstvo zbog efikasnosti postupka, ali je zatim izjavio da je delimično zadovoljan presudom :

“Tužilaštvo će uložiti žalbu, rekao je Vukčević i istakao da se razlikuje pravna ocena Tužilaštva o činjeničnom stanju od one koju je dao Sud.”

A Vrhovni sud Srbije razmatrao je i ukinuo prvostepenu presudu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu kojom je Saša Radak osuđen na 20 godina zatvora za zločin nad ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991.godine. Sud je saopštio da je ukinuo presudu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka jer je zasnovana na nedovoljno utvrđenom činjeničnom stanju i vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

XS
SM
MD
LG