Linkovi

Predsednik Buš i lider većine u Senatu, Hari Rid, ne slažu se oko slanja dodatnih snaga u Irak


Predsednik Buš kaže da će staviti veto na predlog zakona o dodatnom finansiranju rata u Iraku i Avganistanu, jer su opozicioni zakonodavci to povezali sa rokovima za povlačenje snaga. Predsednik Buš kaže da će predlog zakona za koji se zalažu demokrate u Kongresu potkopati položaj američkih vojnika u Iraku, i to u trenutku kada su pojačanja u Bagdadu počela da utiču na smanjenje sektaškog nasilja:

”Znam da se ne slažemo oko toga koji je najbolji put za nas u Iraku. Ali te razlike ne bi smele da nas sprečavaju da našim vojnicima obezbedimo potrebna finansijska sredstva, bez povlačenja i bez pružanja fleksibilnosti našim komandantima.“

Predsednik Buš je rekao da vreme za vojnike na terenu odmiče i da će Sekretarijat za odbranu prebaciti milijardu i 600 miliona dolara iz svojih rezervi kako bi nadoknadio nedostatak. Jedna nezavisna državna komisija zaključila je prošlog meseca da Kopnena vojska ima dovoljno novca za operacije u Iraku do kraja jula. Lider većine u Senatu, Hari Rid, rekao je da nije u pitanju novac već da demokrate pozivaju predsednika na odgovornost zbog rata, za koji - sudeći po anketama - većina Aamerikanaca smatra da je bio pogrešan.

”Neka bude jasno: demokrate su predane pružanju svega što je potrebno našim vojnicima. Predlog zakona koji pokušavamo da pošaljemo predsedniku Bušu obezbedjuje svaki dolar koji su tražili naši komandanti.“

Predsednik Buš kaže da će staviti veto na svaki predlog zakona o finansiranju vojske koji sadrži rok za početak povlačenja, jer bi to ohrabrilo neprijatelja. Tesni rezultati glasanja, i u Predstavničkom domu i u Senatu, pokazuju da je malo verovatno da bi demokrate uspele da obezbede dvotrećinsku većinu, potrebnu za prevazilaženje predsednikovog veta. Buš je pozvao vodeće članove Kongresa iz obe stranke da dodju u Belu kuću iduće nedelje, radi razgovora o dodatnom finansiranju trupa. Predstavnica Bele kuće Dejna Perino rekla je da nije reč o pregovorima, već o pružanju prilike demokratama da objasne kako bi mogli da sastave predlog zakona koji bi predsednik mogao da potpiše.

XS
SM
MD
LG