Linkovi

Nebojša Radmanović: Zajednički put Crne Gore i BiH prema Evropskoj uniji


Putevi Crne Gore i BiH su integracioni, a zajednička je težnja Crne Gore i BiH da idu prema Evropskoj uniji. To su danas na Cetinju ocijenili crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Izražavajući zadovoljstvo što je danas u Crnoj Gori u ime BiH, Radmanović je istakao da između dvije države ne postoji nijedan problem što je, kazao je, rijetkost u savremenoj Evropi.

On je naglasio da, iz tog razloga, treba unaprijediti saradnju Crne Gore i BiH.

“Ono što je najbitnije u ovom momentu jeste zajednički put Crne Gore i BiH prema Evropskoj uniji. Kad kažem zajednički put, mislim na opredjeljenje i jednog i drugog i naroda i rukovodstva da budemo članice EU jednoga dana”, naveo je Radmanović.

On je ocijenio da BiH, zbog unutrašnjih problema, trenutno zaostaje na evropskom putu, u odnosu na Crnu Goru.

“Na tom putu ima mnogo potrebe za saradnjom koju treba da inteziviramo kako bi zajedno išli ka EU i NATO”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je kazao da su odnosi Crne Gore i BiH kvalitetni u svim sadržajima, ali i da ima mogućnosti i potrebe da se unaprijede.

“Naši putevi su zajednički, oni su integracioni, i na tim putevima treba da sarađujemo”, istakao je crnogorski predsjednik.

On je podsjetio da su Crna Gora i BiH istovremeno primljene u Partnerstvo za mir i kroz tu asocijaciju dobile mogućnost i obavezu saradnje u oblasti bezbjednosti.

“Crna Gora je nedavno parafirala i Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, a želim i da BiH to što prije učini. U toj oblasti takođe postoji širi prostor saradnje i dogovorili smo se da se uspostavi maksimalna komunikacija kako bi pokazali da kao susjedi, i u toj oblasti, možemo da pronađemo zajednički interes”, naveo je Vujanović.

Prema njegovim riječima, posebnu pažnju treba posvetiti unapređenju ekonomske saradnje dvije države, naročito u oblastima saobraćaja, energetike i turizma. Vujanović je naglasio da postoji interesovanje iz BiH za korišćenje Luke Bar, za slobodnu carinsku zonu i potreba da se intezivno razgovara o saobraćajnoj vezi Crne Gore i BiH. Dva predsjednika su podsjetili da je Crna Gora već imenovala ambasadora u BiH i izrazili očekivanje da će i Sarajevo uskoro povući isti potez. O mogućnosti da se haški bjegunac Radovan Karadžić nalazi u Crnoj Gori rekli:

Filip Vujanović: Nikada, mimo okvira šprekulacije, nije bilo nijednim dokazom potkrijepljeno da se na našoj teritoriji nalazi bilo koji haški optuženik.

Nebojša Radmanović: Lakalne i državne policijske snage- a u BiH ih ima mnogo raznih, jer je komplikovana organizacija policije-EUFOR, NATO, svi jasno kažu da u posljednjih nekoliko mjeseci nema ni Radovana Karadžića, ni Ratka Mladića, ni bilo koga od ovih šest koji su na optužnici Haškog tribunala u Bosni i Hercegovini.

Vujanović i Radmanović su prošetali ulicama Cetinja i obišli Dvor kralja Nikole u kome su imali priliku da se upoznaju sa značajnim događajima iz crnogorske istorije.

XS
SM
MD
LG