Linkovi

SAD od 2003. godine glavni snabdevač Kastrove Kube hranom


Uprkos dugotrajnom američkom embargu protiv te komunističke države, pojedini u Sjedinjenim Državama se zalažu za širenje ekonomskih veza i na energetski sektor.

Uprkos 45-ogodišnjem ekonomskom embargu, prodaja američkih prehrambenih proizvoda u Kubi cveta. Police prodavnica u Havani su redovno ispunjene popularnim američkim proizvodima, zahvaljujući zakonu koji je američki Kongres usvojio 2000, koji je omogućio kupvinu američke hrane i poljoprivrednih proizvoda – za gotov novac. Otada su desetine američkih delegacija posetile Kubu da bi istražile mogućnosti za trgovinu.

«To je razlog zbog kojeg sam ovde bio već tri puta, verovatno više od svih 50 guvernera. Uveravam vas da je to tačno», kaže guverner Nebraske.

Dejvid Hajnmen je prilikom trećeg dolaska u Havanu poveo sa sobom i delegaciju farmera.

«Ovo je veoma važan i veoma značajan odnos za našu državu. I takođe, to je izuzetna prilika za nas da proširimo veze. Zbog toga smo svi ovde i došli ponovo», kaže Hajnmen.

Iako je zakon usvojen 1996. godine pooštrio dugotrajni embargo protiv Kube - dokle god je na vlasti Fidel Kastro, neki veruju da bi interesovanje za naftna istraživanja na Kubi moglo da preokrene političku plimu. Kirbi Džons, osnivač Američko-kubanskog trgovinskog udruženja, kaže da Ostrvo ima velike planove da proširi traganje za naftom na oko 150 kilometara od obale Floride.

«Kuba veoma agresivno traga za naftom. A sada u Senatu Sjedinjenih Država postoji zakonski predlog za izuzimanje američkih energetskih kompanija iz embarga, kao što su izuzete prehrambene kompanije», kaže Kirbi Džons.

Zakonski predlog koji je objavljen početkom prošlog meseca, otvorio bi kubanske teritorijalne vode naftnim i gasnim kompanijama. Ako taj zakonski predlog bude usvojen, Džons kaže da će embargo – kako se izrazio – potpuno da padne u vodu.

«Mi ne govorimo o majonezu, nego o nečemu što vredi stotine miliona dolara», kaže on.

Kina, Španija i Indija su već počele zajedničkle projekte istraživanja kubanskih naftnih polja duž obale, koja bi, prema proceni američke Geološke službe, mogla da sadrže 5 do 10 milijardi barela sirove nafte.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG