Linkovi

Najmanje 21 osoba poginula u današnjim sukobima širom Iraka


Američka armija objavila je da je u eksploziji kamiona bombe, u blizini bolnice u južnom delu Bagdada poginulo najmanje 17 osoba, a da ih je 26 ranjeno. Saopšteno je i da je u Bagdadu uhapšen jedan od vođa Al Kaide, odgovoran za organizaciju napada automobilima bombama. U međuvremenu, u sveti šiitski grad Nadžaf, počele su da pristižu hiljade demonstranata koji će sutra, na četvrtu godišnjicu pada Bagdada, protestovati protiv američkog vojnog prisustva u Iraku. Radikalni šiitski sveštenik, Moktada Al Sadr pozvao je demonstrante da i od iračkih snaga bezbednosti traže prekid saradnje sa američkim i koalicionim snagama.

Iranske vlasti nisu dozvole avionu iračkog premijera Nurija al-Malikija da koristi vazdušni prostor Irana. Al-Malikijev savetnik Sadik al-Rikabi, koji je otputopvao sa premijerom u posetu Japanu i Južnoj Koreji, rekao je danas da je u toku leta pilot iračkog aviona dobio naređenje od iranskih vlasti da napusti vazdušni prostor Irana.

"Premijerov avion ušao u je u iranski vazdušni prostor oko 20.30 u subotu i pilot je iznenada dobio naređenje da se vrati nazad", rekao je Al-Rikabi.

On je rekao da je avion zatim sleteo u Dubai, gde se delegacija zadržala više od tri sata kako bi se napravio novi plan letenja, a zatim nastavila put. Savetnik iračkog premijera rekao je, takođe, da nije jasno zašto su iranske vlasti zabranile preletanje.

XS
SM
MD
LG