Linkovi

Novi prodor u tehnologiji solarnih ćelija


Naučnici polako ali sigurno otkrivaju nove, egzotične materijale koji će nam jednoga dana pomoći da se oslobodimo zavisnosti od fosilnih goriva.

Grupa istraživača na novozelandskom univerzitetu Masej kaže da je otkrila specijalne boje koje znatno efikasnije od sadašnjih solarnih ćelija pretvaraju sunčevu energiju u električnu. Prema njihovim rečima, te sintetičke boje mogu da se nanose na bilo kakvu podlogu - krovove, prozore pa čak i odeću. Princip je isti onaj koji koriste biljke u procesu fotosinteze. Za razliku od solarnih ćelija na bazi silikona, novim ćelijama nije potrebno da budu direktno izložene sunčevoj svetlosti. Osnovni materijal u njima je titanijum-dioksid, neotrovno jedinjenje koje ne zagadjuje okolinu, a koristi se u farbarskoj, kozmetičkoj i hemijskoj industriji.

Pronalazak se zasniva na principu fotoelektrohemijskih ćelija sa dve elektrode - od kojih je jedna nanokristalizovani titanijum dioksid, pomešan sa bojom i nanet na providnu, elektroprovodnu podlogu, a druga - samo providna elektroprovodna podloga. Izmedju njih je elektrolit. U ranijim eksperimentim, solarne ćelije sagradjene na ovom principu proizvodile su svega oko deset odsto struje proizvedene u silikonskim ćelijama iste površine. Medjutim, novozelandski naučnici tvrde da su postigli znatno veću efikasnost, koristeći boje na bazi hemoglobina. Naučnici se nadaju da će nove solarne ćelije biti spremne za masovnu proizvodnju kroz dve do tri godine.

XS
SM
MD
LG