Linkovi

Predsednik Džordž Buš izjavio da će uložiti veto na meru za finasiranje ratova


Predsednik Buš je izjavio da će uložiti veto na meru za finasiranje ratova u Avganistanu i Iraku, zato što su demokrate u Kongresu u taj zakonski predlog unele i rokove za povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Demokrate navode da njihova pobeda na prošlogodišnjim kongresnim izborima pokazuje da američki birači žele da se američke trupe vrate kući.

Predsednik Buš kaže da su tokom dva meseca, od kako je zatražio od Kongresa vanredne troškove za ratne potrebe, demokrate radile na tome da zamene odluke generala na terenu rasudjivanjem političara u Vašingtonu:

”U Predstavničkom domu i Senatu, demokratske većine su odobrile zakonske predloge kojima se uvode restrikcije našim vojnim komandantima, postavljaju arbitrarni datumi za povlačenje iz Iraka i finansiraju unutrašnji troškovi koji nemaju nikave veze sa ratom. Demokrate, koje su odobrile ove zakonske predloge, znaju da ću ja uložiti veto i na jednu i na drugu verziju kada ti zakonski predlozi stignu do mene i znaju da neće moći da obore moj veto.“

Pošto je u oba doma Kongresa zakonski predlog usvojen neznatnom većinom glasova, malo je verovatno da će demokrate imati dvotrećinsku većinu potrebnu da se preinači predsednički veto. Demokrate kažu da se njihovim zakonskim predlozima u potpunosti finasiraju ratovi i da su obuhvaćena sredstva za druge prioritete, uključujući brane u Luizijani oštećene uraganom Katrina. Demokratski lideri ističu da će rokovi za povlačenje trupa primorati iračke lidere da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu bezbednost i sprečiti predsednika da sa politikom neograničenog prisustva američkih snaga. U odgovoru demokrata, predsednik stranke, Hauard Din, rekao je da su opozicioni zakonodavci spremni da saradjuju sa predsednikom Bušom na iznalaženju rešenja:

”Vreme je da predsednik i republikanci u Kongresu prestanu da vrđe pritisak i da počnu da saradjuju sa demokratama kada je reč okončanju rata. Vreme je da predsednik pokaže poštovanje za američki narod koji je velikom većinom glasova glasao za povlačenje iz Iraka. predsednik Buš i njegovi republikanski saveznici nisu imali jasan plan kada su pogrešno uvukli zemlju u taj rat i nemaju jasan plan za povlačenje naših trupa.“

Prema anketi časopisa Njuzvik većina Amerikanaca zalaže se za uspostavljanje krajnjeg roka za povlačenje trupa iz Iraka. 57 posto anketiranih podržava povlačenje trupa u roku od godinu dana. Predsednik Buš i demokrate u Kongresu krive jedni druge za odlaganje odluke o finansiranju trupa. Vojni funkcioneri kažu da će smanjiti obuku i održavanje opreme ukoliko dodatna sredstva ne budu pristigla u roku od narednih nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG