Linkovi

SAD: Prikupljanje fondova za kampanju pred predsedničke izbore


Aspirant za predsedničkog kandidata Demokratske strane Barak Obama kaže da je za njegovu predizbornu kampanju prikupljeno 25 miliona dolara u prva tri meseca ove godine, gotovo isto koliko je prikupila i kampanja Hilari Klinton, koja za sada ima 26 miliona. Ovakav razmer dobrovoljnih priloga nagoveštava veoma tesnu trku za predsedničku nominaciju Demokratske stranke naredne 2008. godine.

Obamin štab za kampanju navodi da je preko 100 hiljada gradjana dalo donacije od 25 miliona dolara, od čega je blizu sedam miliona dolara prikupljeno putem interneta. Ovi podaci su objavljeni dok je senator Obama vodio kampanju u Ajovi.

”U poredjenju sa bilo kojom drugom kampanjom mi smo imali daleko najviše donatora koji su davali male sume od 25 do 50 dolara.“

Senator Obama je, barem po donacijama, gotovo dostigao senatora Hilari Klinton iz Njujorka. Senator Klinton po popularnosti i dalje vodi medju demokratskim kandidatima i važi za favorita. Prema anketama, senator Obama je na drugom mestu. Bivši senator iz Severne Karoline Džon Edvards, koji je na trećem mestu, prikupio je 14 miliona dolara u prvom kvartalu ove godine. Mada je Obama senator tek dve godine i važi za novajliju na nacionalnoj političkoj sceni, privukao je veliki broj entuzijasta od kako je u februaru počeo kampanju. Politički stručnjaci kažu da će iznenadjujuće velika suma koju je prikupio Obama pospešiti njegovu kampanju i da bi mogla podstaći sumnje medju nekim demokratama da Hilari Klinton ima najveće šanse da bude izabrana za kandidata svoje stranke. Na strani republikanaca, najveća sredstva, odnosno 23 miliona, prikupio je bivši guverner Masačusetsa Mit Romni mada po popularnosti zauzima tek daleko treće mesto iza bivšeg gradonačelnika Njujorka, Rudija Djulijanija, i senatora iz Arizone Džona MekKejna. Djulijani je prikupio blizu 15 miliona dolara ove godine, a MekKejn dvanaest i po miliona.

Bivši strateg Republikanske stranke, Metju Daud, kaže da politički rivali i stručnjaci budno prate količinu novca koju su kandidati u stanju da prikupe.

”Ako ne prevazidjete očekivanja i podbacite, imate ogroman problem. Ukoliko prevazidjete očekivanja, to je dobra stvar.“

Nikada ranije nije prikupljeno toliko novca tako rano u predsedničkoj trci. Mnoge države će održati primarne izbore ranije nego obično, što primorava kandidate da brže troše na reklame i osoblje koje vodi njihovu kampanju. Ros Bejker, profesor političkih nauka na Ratgers univerzitetu u Nju Džerziju, kaže da je takmičenje medju predsedničkim kandidatima u prikupljanju sredstava postalo prvi važan test u predsedničkoj kampanji.

”Pikupljanje sredstava postalo je neka vrsta primarnih izbora, a tromesečni izveštaji o prikupljenim donacijama postaju neka vrsta finansijskog referenduma o tome koliko je snažna kampanja svakog kandidata.“

Po zakonu, pojedinačnim kandidatima privatni gradjani mogu da daju donaciju vdo 2300 dolara za primarne izbore i još 2300 dolara za predsedničke izbore. Pošto su vodeći kandidati do sada prikupili toliko novca, sledeći predsednički izbori u SAD mogli da budu prvi u istoriji na kojima vodeći kandidati neće tražiti dodatna državna sredstva za finansiranje svojih kampanja. Prema zakonu iz 1974. godine, predsednički kandidati imaju pravo na državna sredstva za finansiranje svojih kampanja. Cilj tog zakona je da se na američkim predsedničkim izborima ograniči uticaj bogatih donatora koji zastupaju specijalne interese.

XS
SM
MD
LG