Linkovi

Vuk Jeremić najavio nove diplomatske aktivnosti prema Kongresu SAD


Srpski zvaničnici najavljuju nove diplomatske akcije pre konačnog rešenja statusa Kosova i moguće pravne mere ukoliko pojedine zemlje bilateralno priznaju nezavisnost Kosova. Komentarišući pismo koje su kopredsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu Den Barton i Melisa Bin uputili američkom državnom sekretaru Kondolizi Rajs, savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić najavio je za naredne nedelje i mesece dalje diplomatske aktivnosti prema Kongresu Sjedinjenih Američkih Država.

A ministar pravde Zoran Stojković ocenio je da bi Srbija mogla da zatraži pravnu zaštitu pred Međunarodnim sudom u Hagu u slučaju pojedinačnih priznanja Kosova od strane nekih država jer bi takav akt bio u suprotnosti sa osnovnim principima suvereniteta i integriteta države i Helsinške deklaracije:

“Postupanje koje je suprotno Povelji Ujedinjenih nacija davalo bi mogućnost zaštite onoj državi čija su prava povređena kršenjem te Povelje“.

Povodom načina na koji je nedavnu sednicu Saveta bezbednosti domaćoj javnosti predstavio premijer Vojislav Koštunica, reagovali su američki i britanski ambasadori u Beogradu Majkl Polt i Stiven Vordsvort. Oni ističu da neće biti nastavka pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova jer Ahtisarijev predlog nije propao kao što to tvrde srpske vlasti i smatraju nerealnom ocenu Koštunice da je Srbija snažnim argumentima oborila Ahtisarijev plan. Krajem aprila može se očekivati kratkotrajna poseta Kosovu delegacije članica Saveta bezbednosti UN u okviru priprema Saveta za rezoluciju o rešenju tog problema, rekao je američki ambasador Majkl Polt.

XS
SM
MD
LG