Linkovi

Plan Martija Ahtisarija za status Kosova prvi put pred Savetom bezbednosti


Na Sednici Saveta bezbednosti koja je održana iza zatvorenih vrata specijalni izaslanik, Marti Ahtisari, obrazložio je svoj predlog da Kosovo dobije nezavisnost, uz međunarodni nadzor.

Posle njega govorio je premijer Srbije Vojislav Koštunica i šef UNMIK-a Joakim Riker, koji je preneo stavove kosovskog predsednika Fatmira Sejdijua.

Premijer Koštunica je novinarima u UN saopštio da je Savet bezbednosti “odbacio Ahtisarijev plan”. Obrazložio je to stavom da – iako nije bilo formalnog glasanja – plan nije pozdravljen od svih stalnih članica, a da su se čule i ozbiljne kritike.

“Sudeći po načinu na koji je Ahtisarijev plan reklamiran i promovisan, bilo je za očekivati da će mu sve članice Saveta bezbednosti aplaudirati. Mi te aplauze nismo čuli ni pre ove sednice, ni na sednici, a nakon sednice - siguran sam - čućemo mnoge kritike i argumente protiv Ahtisarijevog plana”, kazao je Koštunica.

On je inače zatražio od Saveta bezbednosti nove pregovore o statusu Kosova, uz novog medjunarodnog posrednika.

Razloge za odbacivanje Ahtisarijevog plana Koštunica je prethodno preneo i generalnom sekretaru Svetske organizacije Ban Ki Munu, sa kojim je razgovarao u sedištu UN na Ist Riveru.

Ban Ki Mun je u tom razgovoru ponovio da u potpunosti podržava predlog Martija Ahtisarija, ističući da taj plan ima podršku SAD i Evropske unije.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju je na konferenciji za novinare u Njujorku rekao da je za Prištinu Ahtisarijev predlog “kao izbalansiran kompomis – prihvatljiv”, te da Priština želi da se proces okonča što pre.

Ruski ambasador ranije u utorak ponovio da je ključna zamerka Moskve na Ahtisarijev plan to što nadzirana nezaviosnost za Kosovo nije prihvatljiva obema zainteresovanim stranama.

Novinarima se obratio i ambasador Francuske koji je ocenio da Rusija nastoji da odloži rešenje, što je po njegovom mišljenju opasno.

Ambasador Rusije Čurkin rekao je i kako je još rano da se govori o novoj rezoluciji i da je veoma je važno da Savjet bezbednosti učini sve što je moguće da se nađe rešenje prihvatljivo za obe strane.

Čurkin je rekao i da će večeras zvanično predložiti slanje misije Saveta bezbednosti na Kosovo, koja bi ispitala sprovođenje rezolucije 12-44.

Komentarišući rusku inicijativu, portparol Stejt dipartnmenta Šon Mekormak, rekao je na brifingu za novinare u Vašingtonu da će predlog kome Rusija jasno pridaje važnost biti ozbiljno razmotren i u kontekstu mandata misije Saveta bezbednosti, kao i roka u kome bi trebalo da se utvrdi činjenično stanje.

XS
SM
MD
LG