Linkovi

Bernanki: Američka ekonomija i dalje raste i stvara nova radna mesta


Šef Uprave federalnih rezervi, Ben Bernanki, izjavio je na svedočenju pred zajedničkim ekonomskim odborom oba doma Kongresa da američka ekonomija i dalje raste i stvara nova radna mesta uprkos lošim vestima sa tržišta nekretnina i problemima hipotekarnih kompanija. Ukoliko su zakonodavci očekivali jasnu i odlučnu prognozu o stanju američke ekonomije to nisu mogli da čuju od Bena Bernankija,

«Postojani rast aposlenosti i rast neto prihoda pomogli su porastu potrošnje koja je u drugoj polovini prošle godine rasla po dosta visokoj stopi što se nastavilo i u ovoj godini. Porast potrošnje trebalo bi da omogući i dalji rast ekonomije ove godine.»

Medjutim, Bernanki je odmah ukazao i ne neke negativne činioce. To se posebno odnosi na usporavanje do nedavno veoma dinamičnog tržišta nekretnina, koje se smatra za jednog od glavnih pokretača rasta američke ekonomije proteklih godina.

«Na negativnoj strani, korekcija na tržištu nekretnina mogla bi da bude ozbiljnija nego što smo očekivali, delom i zbog problema sa riskantnim hipotekama. Efekti tog trenda mogli bi da utiču i na zaposlenost i potrošnju u većoj meri nego što je do sada bio slučaj,» upozorio je Bernanki.

Riskantne hipoteke se odnose samo na deset odsto hipotekarnih dužnika čiji kreditni profil je slabiji od proseka. Neki od njih nisu bili u u stanju da nastave sa otplatom svojih hipoteka, čije kamate su se uvećale. To je dovelo i do teškoća i bankrotstva nekih od hipotekarnih kompanija koje su odobravale takve zajmove..

Uprava federalnih rezervi odlučuje da li će povećati ili smanjiti kamatne stope na osnovu svoje procene ekonomske situacije i budućih projekcija. Stoga mnogi smatraju šefa Uprave federalnih rezervi za glavnog ekonomskog prognozera. Bernankijev prethodnik, Alan Grinspen, je ranije ovog meseca izjavio da smatra da postoji 30 odsto šanse da SAD udju u recesiju krajem godine. Bernanki se, medjutim, nije složio sa tom procenom, rekavši da nema dovoljno dokaza za očekivanje da će se američka ekonomska ekspanzija, koja traje već pet godina, okončati.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG