Linkovi

Pelosi: Otići ćemo u Siriju i razgovaraćemo o borbi protiv terorizma


Spiker Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, i nemačka kancelarka, Agela Merkelm posetile su Liban u jeku intenzivnih diplomatskih aktivnosti i pokušaja da se obnove izraelsko-arapski mirovni pregovori.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i njena dvostranačka delegacija obišli su grobnicu ubijenog libanskog premijera Rafika al Haririja pre sastanka sa libanskim zvaničnicima. Pelosijeva je ustala u odbranu svoje posete Siriji, planirane za sutra, pošto je Bela kuća iznela kritiku na račun tog njenog plana. Nensi Pelosi je izjavila, kako se navodi, da je ”važno“ održavati dijalog sa Damaskom i ”razgovarati o ulozi Sirije u davanju podrške Hezbolahu i Hamasu.“

“Otići ćemo u Siriju i razgovaraćemo o izuzetno važnom pitanju -- o borbi protiv terorizma i ulozi koju bi Sirija mogla da igra u pozitivnom ili negativnom smislu.”

Pelosijeva nije na kritiku Bele kuće reagovala izvinjavanjem već izjavom da je poseta Siriji korisna za nacionalne interese SAD.

“Cilj ovog putovanja spada u naše odgovornosti naspram nacionalne bezbednosti SAD. Ovde smo da vidimo kako svet možemo da učinimo bezbednijim i da se borimo protiv terorizma.”

Delegacija američkog Kongresa sastala se u Libanu predstavnicima obe strane čiji sukob je dovela do četvroromesečne krize u vladi: sa prosirijskim spikerom libanskog parlamenta Nabihom Berijem i sa vodjom anti-sirijske parlamentarne većine Saadom Haririjem i premijerom Fuadom Siniorom. Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, takodje je posetila Bejrut da bi, kako je rekla, izrazila podršku Evrope vladi premijera Siniore. Njoj je libanski premijer pružio toplu dobrodošlicu na bejrutskom aerodromu čemu su usledili razgovori o političkoj krizi, da bi zatim nemačka gošća obišla nemačku pomorsku jedinicu koja shodno mandatu UN patrolira libanskim vodama. Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerom Siniorom kancelarka Merkel je izjavila da Nemačka pomaže Libanu da kontroliše granicu sa Sirijom kako bi se sprečilo krijumčarenje oružja.

XS
SM
MD
LG