Linkovi

Džefri Hun ocenjuje da srpska vlada mora da prihvati gubitak Kosova


Zvaničnici vlasti o samitu ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i njegovim odlukama vezanim za status Kosova.

Ministar pravde Zran Stojković izjavio je da je potpuno razumljivo što među zemljama članicama Evropske unije ne postoji uniforman stav prema pitanju budućeg statusa Kosova. Primena plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija predstavljalo bi kršenje Konvencije o osnivanju UN i Helsinškog akta iz 1975. godine koji predviđa nepovrediost granica, objasnio je Stojković i dodao da kršenjem ta dva akta više ni jednoj državi u Evropi ne bi bio garantovan suverenitet ni nepovredivost međunarodno priznatih granica.

I dok se ministarski kabinet premijera Koštunice nada da će Srbija u Ujedinjenim nacijama odbraniti svoju teritorijalnu celovitost, da će početi pravi pregovori i da će principijelna podrška Rusije imati istorijski značaj za Srbiju, dotle britanski ministar za Evropu Džefri Hun ocenjuje da srpska vlada mora da prihvati gubitak Kosova, a vlada Kosova da prihvati međunarodni nadzor, pošto takav ishod nudi najveće izglede za stabilnost regiona. Kosovo je jedinstven slučaj koji ne predstavlja presedan za druga nerešena pitanja, istakao je Hun i ukazao da izveštaj Martija Ahtisari otvara novo poglavlje za Kosovo.


XS
SM
MD
LG