Linkovi

Mekormak: Mi smo u Iraku u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN


Bušova administracija je saopštila da je iznenadjena i da očekuje razjašnjenje povodom izjave saudijskog kralja Abdulaha, na samitu Arapske lige, da vojno prisustvo SAD u Iraku predstavlja nezakonitu stranu okupaciju. Američki zvaničnici su takodje pozdravili oživljvanje mirovne inicijative Arapske lige iz 2002. godine.

Zvaničnici administracije su izjavili da komentar saudijskog kralja ne predstavlja problem u odnosima sa njegovm zemljom koja je jedan od glavnih bliskoistočnih saveznika SAD. Oni su, medjutim, izjavili da će kontaktirati saudijsku vladu u vezi sa izjavom kralja Abdulaha, a istovremeno su branili legalnost američke uloge u Iraku. U svedočenju pred senatskim odborom za spoljnopolitičke odnose, državni podsekretar Nikolas Berns je izjavio da su SAD «pomalo iznenadjene» i da će zatražiti razjašnjenje. Na brifingu za novinare portparol državnog sekretarijata Šon Mekormak izjavio je da nema razloga za uverenje da je kralj Abdulah pogrešno citiran i da je razumljiv interes SAD za razjašnjenjem.

«Svakako nismo očekivali takvu formulaciju o nezakonitoj okupaciji. Razumljivo je da nas interesuje da bolje shvatimo šta je kralj Abdulah hteo da kaže. Mi smo u Iraku u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN, kao i na poziv iračke vlade.»

Mekormak je dodao da SAD i Saudijska Arabija imaju zajednički interes da Irak bude u stanju da očuva svoj teritorijalni integritet i stabilnost i da je jedna od indikacija podrške Sadijske Arabije takvoj politici bilo i njeno učešće na nedavnom sastanku Iraka i njegovih suseda u Bagdadu, na kojem je učestvovao i Iran. Mekormak je takodje naveo da su lični odnosi predsednika Buša sa kraljem Adulahom odlični, a da odnosi dve zemlje počivaju na dobrim i zdravim osnovama. Mekormak je istovremeno pozdravio odluku samita Arapske lige da oživi svoju mirovnu inicijativu iz 2002, kojom se Izraelu nude normalni odnosi u zamenu za povraćaj teritorija okupiranih u bliskoistočnom ratu 1967, godine i postizanje sporazuma sa Palestincima, zasnovano na principu o koegzistenciji dve države. Mekormak je takodje ponovio očekivanje SAD, koje je izrazila i državni sekretar Kondoliza Rajs tokom svoje nedavne bliskoistočne turneje, da će Arapska liga propratiti svoju mirovnu inicijativu i aktivnim diplomatskim potezima. Jedan viši diplomata izjavio je da je Arapska liga obrazovala komitet sa zadatkom da obavesti bliskoistočni kvartet i članice Grupe 8 sa svojom inicijativom, a da se očekuje da će i Izrael biti indirektno upoznat sa njom, mada predstavnici Lige neće zvanično kontaktirati Izrael.

XS
SM
MD
LG