Linkovi

O'Brajen: Rusija će verovatno tražiti nastavak pregovora


U svetlu izjave premijera Srbije Vojislava Koštunice da bi veto Rusije u Savetu bezbednosti na plan Martija Ahtisarija, koji predvidja nezavisno Kosovo, imao istorijski značaj za Srbiju, kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa saradnikom konsultantske firme Albright Group i bivšim specijalnim izaslanikom američkog predsednika za Balkan, Džejmsom O'Brajenom.

Džejms O'Brajen: Pitanje budućeg statusa Kosova će biti upućeno Savetu bezbednosti UN. Velika Britanija će biti predsedavajući Saveta bezbednosti u aprilu, a SAD u maju, i one žele da se to pitanje reši tokom njihovog mandata. Na scenu stupa Rusija, koja nije jasno definisala svoje interese u tom regionu, ali bi mogla da stavi veto na novu rezoluciju o statusu Kosova. To znači da Srbija mora da napravi izbor - da li želi da postane članica demokratske zajednice modernih zemalja, a Rusija da li želi da se približi Evropskoj uniji, koja želi da sve balkanske zemlje postanu njene članice, jer su one prirodan deo Evrope, a osim istorijskih veza, nisu povezane sa geografski udaljenom Rusijom. Moskva će verovatno insistirati na dve stvari: nastavku pregovora, koji će biti kratki i neuspešni, zbog velikih razlika u gledištima dve strane; i na zaštiti Srba i njihovih prava na Kosovu, koji su danas u veoma teškoj situaciji.

Glas Amerike: Vašington podržava Ahtisarijev plan za Kosovo, dok Beograd smatra da on predstavlja kršenje medjunarodnog prava i suverniteta jedne demokratske zemlje...

Džejms O'Brajen: Sa medjunarodnopravnog gledista, reč je o dva kontradiktorna pravila. Imate koncept apsolutnog poštavanja suverniteta i granica jedne zemlje, kao i zaštitu ljudskih prava. Državne granice se menjaju kontinuirano. Nije u pitanju pravna argumentacija, već šta bi bilo logično učiniti sada. Mislim da su lideri Srbije uočili realnost, kada su rekli je Srbiji potreban novi ustav, ali gradjani Kosova ne mogu da glasaju o njemu. Neka o budućnosti regiona odlučuju i Srbija i Kosovo, ali svaka zasebno.

Glas Amerike: U Ahstisarijem dokumentu se kaže “da je Kosovo jedinstven slučaj i zaslužuje jedinstvno resenje”. Iz kojiih razloga mislite da je Kosovo jedinstven slučaj?

Džejms O'Brajen: Svaka situacija je jedinstvena. Duga tradicija Srba na Kosovu, verska, istorijska i civilizacijska se mora poštovati i omogućiti jpoj da se dalje razvija. To je ono što je Kosovu potrebno. Medjutim, pitanje je kako bi se to moglo ostvariti na najbolji mogući način. Potreban nam je plan kojim će se zaštititi prava i tradicija manjina, ali takodje i volja većinskog stanovništva pošto je došlo došlo vreme za mirno odvajanje. Ako do toga dodje, obe zajednice će imati prosperitetnu budućnost u okviru Evropske unije.

XS
SM
MD
LG