Linkovi

Kater najavio pojačane patrole i intenziviranje prisustva na Kosovu


Kfor će "ojačati" svoje prisustvo na Kosovu nakon jučerašnje preporuke izaslanika UN Martija Ahtisarija Savetu bezbednosti da donese odluku o nadziranoj nezavisnosti Kosova, izjavio je danas zapovednik Kfora Roland Kater.

U intervjuu za list "Lajpciger Folkscajtung" Kater je rekao da će prisustvo medjunarodnih snaga na Kosovu "biti intenzivirano". Istovremeno, Kater je saopštio da Kfor podržava Ahtisarijev predlog statusnog rešenja za Kosovo.

"Mi ćemo u svakom slučaju ojačati naše prisustvo na Kosovu, povećaćemo broj patrola i tako postati vidljiviji za ljude u selima i gradovima. Time ćemo pokazati da je vreme nasilja neopozivo prošlo", rekao je Kater.

Zapovednik Kfora je uveren da "više od 90 odsto ljudi na Kosovu više ne želi nasilje", ali i dodao da je "teškoća to što Ahtisarijev predlog nikome nije stoprocentno po volji".

"Sigurno je da je posle dugog vremena potrebna odluka o statusu, jer se ljudima na Kosovu mora otvoriti perspektiva za bolju budućnost. Posle sedam godina protektorata mora se poći novim putevima. Mi ćemo Ahtisarijev predlog, o kojem će se sada diskutovati, trajno podržavati. On nudi šansu za novi početak ili u najmanju ruku putokaz u bolju budućnost", naveo je zapovednik Kfora.

Na pitanje koliko će još medjunarodne snage ostati na Kosovu, Kater je naveo da se do kraja ove godine mandat Kfora sigurno neće menjati, a da ostaje da se vidi kako će biti 2008.

"Čim se donese odluka o statusu, imamo prelazni rok od 120 dana. Potom će, kako je odlučio NATO, trupe Kfora ostati na Kosovu još šest meseci bez promena u broju vojnika, mandatu i vrsti zadataka. Ovo nije operacija vezana za vremenske rokove, već zavisi od razvoja situacije na licu mesta. Mislim da ćemo još neko vreme ovde ostati", ocenio je Kater.

Nemačke oružane snage su prošle sedmice na Kosovo uputile oko 600 vojnika. Kako je dopisnici Bete tim povodom saopšteno u Ministarstvu odbrane u Berlinu, reč je vojnicima koji se u intervalima od po šest meseci u Nemačkoj obučavaju da, za slučaj da to bude nužno, mogu brzo da budu upućeni na Kosovo. Ova "brzo raspoloživa rezerva", kako nam je objasnio portparol ministarstva, u okviru redovne polugodišnje obuke mora da provede i kraće vreme na Kosovu da bi se upoznala sa situacijom na terenu i tamošnjim vojnim strukturama.

Ipak jasno je da je trenutak upućivanja ovih pripadnika Bundesvera na Kosovo, vreme kada se donose ključne odluke o budućem statusu Kosova, brižljivo odabran i zasmišljen i kao signal onima koji bi eventualno bili spremni da posegnu za upotrebom sile. Ministarstvo inostranih poslova Nemačke, kao zemlje koja predsedava Evropskom unijom, sinoć je u saopštenju pozdravilo Ahtisarijev predlog i izrazilo nadu da će ga Savet bezbednosti uskoro i usvojiti.

Ocenjeno je da je cilj Ahtisarijevog predloga "stvaranje multietničkog, demokratskog i na principima pravne države zasnovanog društva". Navodi se takodje da predloženo statusno rešenje "sadrži dalekosežne mere koje treba da obezbede budućnost svih nacionalnih grupa na Kosovu, posebno kosovskih Srba" , te da će "doprineti stabilnosti čitavog regiona".

XS
SM
MD
LG