Linkovi

Predlog Martija Ahtisarija za budući status Kosova obelodanjen u Ujedinjenim nacijama


Predlog Martija Ahtisarija za budući status Kosova danas je i zvanično obelodanjen u Ujedinjenim nacijama. U propratnom pismu u kojem obaveštava Predsedavajućeg saveta bezbednosti o sadržini Ahtisarijevog predloga, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, ističe da u potpunosti podržava i preporuke koje je Ahtisari naveo u svom izveštaju i sveobuhvatni predlog rešenja za status Kosova. U Ahtisarijevom izveštaju se, inače, navodi da se predlogom obezbeđuje osnova za nezavisno Kosovo koje je održivo i stabilno, a kome će sve zajednice živeti dostojanstveno i u miru. Ahtisari smatra da Kosovo, kao jedintven slučaj, zahteva jedinstveno rešenje i da nije presedan za druge nerešene sporove. Međunarodni izaslanik za Kosovo ističe i kako je suštinski važno da se pitanje statusa Kosova reši što pre.

Zamenik portparola Stejt departmenta, Tom Kejsi, izjavio je da SAD pozdravljaju i podržavaju preporuke koje je specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari izneo u svom predlogu o budućem statusu Kosova. On je izrazio zahvalnost Ahtisariju za, kako je rekao, “strpljiv, vešt i uravnotežen” rad na vodjenju procesa rešavanja statusa Kosova. Kejsi je rekao da Ahtisarijev predlog po prvi put posle više godina pruža narodu Kosova jasnu sliku o njegovoj budućnosti. Prema Kejsijevim rečima, Ahtisarijev predlog sadrži dlekosežne garancije zaštite prava manjina i bezbednosti kosovskih Srba i drugih nealbanskih zajednica. Pošto je naveo da je Ahtisari predložio da Kosovo postane nezavisno posle perioda medjunarodnog nadzora, Kejsi je istakao da će SAD tokom poslednje i odlučne faze procesa rešavanja statusa Kosova biti angažovane u punim i intenzivnim konsultacijama sa partnerima u Savetu bezbednosti UN i drugim zemljama. Kejsi je takodje naveo da rešenje statusa Kosova treba sagledati u istorijskom kontekstu tragičnih posledica raspada bivše Jugoslavije, koji je počeo 1990-ih godina, i izrazio nadu da će predlog Martija Ahtisarija omogućiti regionu da prevazidje konflikte iz prošlosti i da se okrene ka svetlijoj evro-atlantskoj budućnosti.

Amerika u potpunosti podržava Ahtisarijev plan "kontrolisane nezavisnosti" za Kosovo, saopštio je danas američki državni podsekretar, Nikolas Berns, predviđajući da bi Savet bezbednosti tokom aprila ili maja mogao da donese rezoluciju o tome. Samo nekoliko sati pre nego što je specijalni izaslanik UN-a, Marti Ahtisari predočio plan generalnom sekretaru, Ban Ki Munu, u Briselu je američki državni podsekretar , Nikolas Berns izjavio kako Vašington u potpunosti podržava Ahtisarijev plan "kontrolisane nezavisnosti" za Kosovo. Za njega je krajnje vreme da se uspostavi vek mira na Balkanu, da se vidi nezavisno Kosovo i demokratska i snažna Srbija. Američki diplomata najavljuje kako Vašington neće požirivati rezoluciju Saveta bezbednosti, predvidjajući kako bi se ona mogla izglasati "krajem aprila, početkom maja", što ostavlja dovoljno vremena da se, kako kaže, uz Ameriku ključne članice Saveta- Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina usaglase u stavovima o ovom pitanju.

U kabinetu predsednika Srbije potvrđeno je da je američki državni podsekretar Nikolas Berns razgovarao telefonom sa predsednikom Borisom Tadićem.

Predsednik Srbije Tadić izrazio je snažno neslaganje sa takvom odlukom Stejt departmenta i istakao da je za Srbiju bilo kakav oblik nezavisnosti Kosova neprihvatljiv i da će nastojati da kontaktima sa zemljama članicama Saveta bezbednosti UN izrazi potrebu za kompromisnim rešenjem do koga je potrebno doći nastavkom pregovora. I dok se iz kabineta predsednika Tadića najavljuje nova diplomatska ofanziva čiji bi cilj bio nastavak pregovora, dotle iz partije odlazećeg premijera Vojislava Koštunice poručuju da Savet bezbednosti UN neće ni razmatrati predlog rešenja Martija Ahtisarija. Tako je portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio da pošto Ahtisarijev plan protivureči Povelji UN, onda ga članice Saveta bezbednosti neće ni razmatrati. A odlazeći ministar za državnu upravu i funkcioner Demokratske stranke Srbije Zoran Lončar smatra da će se pošto Savet bezbednosti odbaci Ahtisarijev predlog otvoriti prostor za novi pregovarački proces sa novim međunarodnim posrednikom.

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da treba ozbiljno shvatiti izjavu američkog državnog podsekretara Nikolasa Bernsa da SAD podržavaju model "nadzirane nezavisnosti" za Kosovo, koji je preporučio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari. Prema njegovim rečima, krajnje je vreme da najviši zvaničnici Srbije počnu žestoku diplomatsku kampanju u zemljama koje imaju dilemu oko statusa Kosova.

A zvaničnik Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović upozorava da onog trenutka kad je Ahtisarijev predlog predstavljen Savetu bezbednosti svi dalji razgovori polaze od tog dokumenta i nisu realne ideje da taj dokument može da bude odbačen. Zamislivo je da se uz veliki diplomatski napor zatraže dodatni razgovori koji bi trajali određeno vreme, ali i tada će osnovna referenca SAD i EU biti taj dokument, kaže Svilanović.

Šef UNMIK-a Joahim Riker pozdravio je danas upućivanje izveštaja specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija Savetu bezbednosti UN i ocenio da je to istorijski trenutak za gradjane Kosova.

"Predaja jasne i nedvosmislene preporuke Ahtisarija kao i sveobuhvatnog predloga, sa punom podrškom generalnog sekretara UN, nije ništa drugo do istorijski trenutak za narod Kosova", reka je šef UNMIK-a.

On je, kako je saopštio UNMIK, kazao i da je "lično" zvao predsednika Kosova Fatmira Sejdiua i premijera Agima Čekua da im "čestita".

Riker je izrazio spremnost da UNMIK do kraja mandata pomogne procesima na Kosovu. "Ostvarujući rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, UNMIK je bio aktivno anagažovan na pomaganju procesa i nastaviće sa tim sve do njegovog okonccanja," zakljucio je on.

XS
SM
MD
LG